MirAcLe WoRdS

06 December 2015

Memori datang menyinggah

Dulu, masa aku rapat dengan someone ni, aku selalu berangan nak plan dating kitorang macam mana. Aku anggap dia pakwe aku. Tapi aku tak tahu lah dia anggap aku macam mana. Malangnya, dalam 2 tahun lebih perhubungan tu, kitorang tak pernah dating. Kire malang ke ni ? Hahahaha.

Kenapa tak dating ?
Entahlah. Allah tak bagi buat dosa banyak banyak kot. Cukuplah dosa 'rindu rinduan' tu.
Hm, sebenarnya, long distance relay ni susah. Unless kau tahu kau ada hati yang nak dijaga. Aku dengan dia, sorang kat Ipoh, sorang kat Kuala Lumpur. Kalau balik cuti pun, aku banyak lekat dekat rumah sebab banyak kerja kerja runah kena settlekan. Bila lagi nak berbakti dekat mak ayah kan ?

Nak dijadikan cerita, hubungan tu tak berjaya. Mungkin sebab aku terlalu lewa kot. ' dia tak mesej, aku diam je lah ' itu yang ada dalam kepala aku. Dia selalu cakap dia busy. Yelah, askar kan ?

Pernah sekali aku mesej dia. Tapi dia balas lambat. Sejak tu aku tak berani mesej da sebab aku takut aku ganggu dia. Hm, kalau mesej pun dah payah, nak jumpa lagiklah payah. Hahahaha.

I don't' know why i'm writing this post. Benda dah lepas. Bukan aku tak move on, cuma sesekali, kenangan tu datang menyinggah.


MirAcLes dO HaPpEn!

10 September 2015

Pasca diploma

Memandangkan aku sekarang dah sem 5. Tinggal satu sem je lagi nak berambus dari politeknik ni, aku rasa dah sampai masa untuk aku rancang aktiviti lepas diploma aku.

Hm. Takkan duduk rumah nak mereput ja kan ? Tak produktif langsung.

So, bende pertama adalah, aku nak kerja.
Guru sandaran tidak terlatih. Ajar budak budal sekolah rendah maths ke science ke seronok apa ! Paling tak pun, aku mintak kerja dekat tempat tuisyen aku dulu tu. Makcik Normah mesti tak hesitate punya nak amek aku. Aku kan best student dia ? Hahahaahahaha perasan sangat !

Teacher Afiqah - isn't it sweet ?

Second, travelling.
Masa ni lah aku rasa aku nak pergi jalan jalan kat Penang, Kedah, Pahang ahhh semua tempat yang best kat semenanjung ni ahhh. Tapi travelling ni boleh consider kalau ada kekangan kerja.
Third, guitar.
Lama dah teringin nak belajar tapi malu dan tak tahu nak belajar dari siapa. Belajar untuk suka suka. Tu je .

Fourth, mandarin class.
Masa aku intern, officemate aku SEMUA Cina. Aku rasa kerdil bila aku tak paham dia cakap apa. Aku rasa macam diorang ngumpat aku pun iye gak sebab dorang cakap2 then ada sebut nama aku pastu pandang2 aku. Bila aku kerut muka, dia sengih. APAKAHHHHH !?

Fifth, cooking classes.
Hm kata nak jadi isteri dan ibu mithali, kena la belajar masak macam2. Appetizer, main course, desserts hm macam2 lagik laa kan. Baru la family aku jarang makan menu yang sama. Gitewwwww!

Sixth, manual driving class.
Nak mahirkan bawak kereta manual sebab dah lama tak bawak manual.

Hm baru plan sampai sini. Ada rancangan lain ?


MirAcLes dO HaPpEn!

07 September 2015

Something to ponder

I've been thinking about this for a long time agoooo.

Zaman study ni memang aku study sehabis baik. Then aku nak kerja bagi mak ayah aku duit. Support adik adik aku belajar.

But once aku dah jadik bini orang, aku harap sangat aku dapat kerja kat rumah je. Means aku dapat hadap rumah tangga aku dan anak anak aku sambil bekerja.

I want to cook for the family. Bagi anak2 bawal bekal pergi sekolah. Isi dalam bekas comel.comel warna warni. Bagi suami bawak mangkuk tingkat. Call me old fahsioned but thats the way to show your kasih sayang towards them. Besides, kau dapat cabar kreativiti kau untuk menginovasikan resepi kau hari2 hahahahahh ape do ayat aku ?

Working mummy,
Dapat kemas rumah.
Dapat tengok anak anak buat kerja rumah.
Dapat pantau aktiviti anak anak.

Gitu....

Haa jauh ke aku berangan ?

Tapi tengok ekonomi sekarang ni tak tau ah cmne nak biar suami sorang je yang bekerja. Unless i run a bussiness and the business is success. Mana tahu kan ?

" apa guna belajar tinggi2 tapi jadik housewife? "

Nanti kau boleh tolong anak anak kau buat homework. At least.
Kau boleh buat tuisyen kat rumah kau. Ajar anak anak orang. Dapat gak side income . Belajar engineering tak semestinya jadi engineer. Banyak je cabang kerja dalam dunia ni. Ikot rezeki kau.

Hm. Ni angan angan. Moga jadi impian.  Peace yo.


MirAcLes dO HaPpEn!

10 August 2015

Have some respect you little girl !

Kisahnya pagi tadi waktu duduk dekat surau sementara nak tunggu zuhur tu.
Makin dekat nak masuk waktu, makin ramai orang masuk surau. Ada la dua makhkuk Allah ni masuk. Duduk dekat dengan aku. Baring. Pastu selfie. Yep, baring sambil selfie.

Em, that's not really the point actually. But do have some respect in surau too. Jaga sensitivity sebab agama lain takde pulak selfie kat rumah ibadat diorang kan ?

Hm, pastu bila Mimie cerita pasal Jieha, budak sorang tu dia menganjing balik ah apa Mimie cakap. Aku perhati je. Dia buat memek muka. Pastu tiru ton suara Mimie and dia kecikkan macam suara kartun. Tapi kalau ikotkan memang agak kurang sopan la perangai budak tu. Orang tak kacau kau, kau tak puas hati kenapa ?

Aku pandang je dia. Aku tahu dahi aku dah berkerut marah time tu tapi dia tak perasan kot sebab sibuk nganjing orang kan. Mana la nak nampak.
Tapi aku rasa kawan dia perasan.

Hem. Lepas dia nganjing Mimie, dia usha akak Zira atas bawah. Masetu dia nga duduk, buat flow chart untuk lab embedded. Dia pandang akak atas bawah berkali kali sambil buat muka tak puas hati, pastu tanya member dia ' eh tu sem berapa ?' Member dia cakap 'tah'. Pastu dia buat muka tahi ' tak pernah tengok pun'

Dah tu. Takpernah tengok maksudnya apa ? Kau boleh kurang ajar ? Kau holeh nganjing orang ? Nganjing pon stakat kat mulut sendiri, ape hal ? Kalau berani sangat cakap depan depan la pengecut.

Muka takyah nak kerek macam kau tu sem 10 la perempuan.. hish. Aku sorang je dengar bende tu tadi. Lepas budak tu blah baru aku bgtau Mimie. Mengamuk Mimie. Hahahahah.

Sorry la Mie, aku taknak kecoh kat surau.

So, moral of the story, sem berapa pun kau, jangan nak berlagak sangat la. Jangan nak ejek ejek orang. So have some respect to others.

THIS IS NOT SENIORITY.
THIS IS RESPECT !

p/s: hormat orang baru orang hormat kau.


MirAcLes dO HaPpEn!

06 August 2015

Bangah.

Untuk kau.
Aku tak tahu apa yang kau rasa sekarang ni. Aku tak tahu apa yang kau fikir sekarang ni. Tapi aku nak kau tahu ape yang aku rasa.

Yeah. Jujur, dulu memang aku admire kau gila2. Then aku approach kau and kau balas. Kau layan aku lebih dari sorang kawan. Lebih dari teman tapi mesra. Tapi, lepas aku percaya kat kau.. apa kau buat ?

Hm, kau ingat tak dulu, aku pernah cakap, kalau kau ada org lain, kau bagitau aku. Aku boleh berundur. 
Kau cakap apa ?
Kau takde sape sape kan ?

Kau ingat tak dulu, aku tanya,
"Betul ke kau suka aku ?"
Kau cakap apa ?
"Betul, kalau aku tak suka kau, takde aku layan kau baik macamni. Takde aku mainkan hati kau. Hati orang jangan dibuat main"

Kau ingat tak dulu, aku tanya,
"Aku ni sape pada kau?"
Kau cakap apa ?
"Susahnya nak jawab soalan ni"

Kau tahu sebab apa susah nak jawab ?
Sebab dalam hati kau bukan ada aku sorang je.

Jujur aku cakap aku tak marah kau. Aku tak benci kau.
Tapi aku kecewa dengan perangai kau.
Kenapa kau tak terus terang dengan aku. Aku faham kalau kau ada orang lain. Ye la, aku bukan la macam perempuan lain yang girly tu. Aku tak sweet. Aku selekeh sakai. Hm.

Ke kau suka tengok aku diperbodohkan. Meroyan hari2 pasal kau. Tweet kat kau. Bagi mesej kat kau. Call kau.
Kau suka la buat aku terhegeh hegeh kat kau ? Seronok buat macam tu ?
Seronok la kan ada orang care pasal kau. Orang kat sana jaga kau, aku kat sini risau kat kau. Hm. Seronokkan ade orang care pasal diri kita ?

So, what happen to the words " ni bakal menantu" ? Ingat ?
Kau tunjuk gambar aku kat mak ayah kau guna ayat tu. What happen ?
Mudahkan kau buang hati tu.

Dulu kau pernah mesej aku,
Kau cakap, "mungkin kau akan lupa mana kau letak hati aku. Tapi bila ada barang kau hilang, kau cari barang tu, kau boleh jumpa hati aku balik. Masetu kau akan ingat balik semua kenangan kita. Tapi tak tau la kalau masetu angin da berubah "

Sekarang ni angin siapa yang berubah ?

Who wins the game, Bangah ?
I do. Why ?
Cause you are a loser !

Know what, thanks for the experiences. Tak pernah terfikir akan jadi macam ni. Takde niat nak burukkan kau. Takde niat nak kacau hubungan kau. Kalau kau happy, aku happy gak.

Takde ape dendam dalam hati ni. Tapi kalau kau berdendam dengan aku, kau punya pasal. Aku malas nak tahu.

Oh lupa nak cakap, AKU DAH MOVE ON.


MirAcLes dO HaPpEn!

11 July 2015

Orang tengah ?

" This is for you "
Tiba tiba Haznik memberikan aku sekuntum mawar merah . Aku terkejut . terdiam . 6 pasang mata yang lain memandang ku dengan Nik .

" What ? " aku bertanya lagi . mungkin dia salah orang kut .

" I said , this is for you my lady , Nur Fazlin bin Farid "

Rahang jatuh !
Biar betul . takkan la time time macam ni dia nak buat aksi romantik pula .
and , takkanlah dia nak suka kat aku kot ? kolot la kepala aku ni .

" heyy , amek la bunga ni . kejap lagi kita nak buat persembahan kan ? petang tadi terlupa nak bagi kau . suruh kau pakai terus malam ni . Ira . tolonh letakkan kat poket kiri jaket dia ya " panjang lebar Nik berkata .

hampeh . ni untuk persembahan rupanya . bukan untuk aku . ahhh . sedih sedih .

" perghh ! aku ingatkan kau bagi dia betul betul tadi " Fakhrul mengurut dada . 

" tu la . aku baru nak terkejut " sambung Ira sambil tangannya membetul kan kuntuman ros kat jaket aku .

aku masih blur . tak tahu apa yang terjadi . 

" persembahan seterus nya .... "

lampu spotlight tertumpe pada aku dan Nik yang masih duduk kat meja bulat . Nik berdiri sambil memperkemas tuxedo silvernya . dia kemudian tunduk sedikit sambil mempersilakan aku untuk bergerak ke pentas . aku tersenym gugup apabila tepukan mula kedengaran . aku dan Nik beriringan ke atas pentas . 

" Assalammualaikum dan selamat petang semua . i'ts just an acoustic songs from us . well , the first song is , Count of me by Bruno Mars " 

Dia mengambil tempat . beberapa saat kemudian ,  jarinya mula menari di atas keyboard . 

Gugup. aku gugup . aku pandang dia . dia .nampak sangat tenang . dan aku pula perlu mulakan petikan gitar sekarang . 

satu , dua , tigaaaa . dia mula menyanyi ..... 

Oh uh-huh
If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
When we are called to help our friends in need

You can count on me like 1, 2, 3
I'll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
You'll be there
'Cause that's what friends are supposed to do, oh yeah
Ooooooh, oooohhh yeah, yeah

If you're tossin' and you're turnin'
And you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Every day I will remind you

Oooh
Find out what we're made of
When we are called to help our friends in need

You can count on me like 1, 2, 3
I'll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
You'll be there
'Cause that's what friends are supposed to do, oh yeah
Ooooooh, oooohhh yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye
You know...

You can count on me like 1, 2, 3
I'll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
You'll be there
'Cause that's what friends are supposed to do, oh yeah
Ooooooh, oooohhh

You can count on me 'cause I can count on you

" i dedicated this song to all of us . I hope our relationship will remains . okay . next song , I also dedicated it for all of you especially for my partner tonight , Nur Fazlin bin Farid . Thanks for tonight my lady "

Dia mengangguk menandakan aku boleh mula petik gitar .
kemudian dia pula memainkan keyboard .

I wanna know
Who ever told you I was letting go
Of the only joy that I have ever known
Girl, they were lying

Just look around
And all of the people that we used to know
Have just given up, they wanna let it go
But we're still trying

So you should know this love we share was never made to die
I'm glad we're on this one way street just you and I 
Just you and I

I'm never gonna say goodbye
Cos I never wanna see you cry
I swore to you my love would remain
And I swear it all over again and I
I'm never gonna treat you bad
Cos I never wanna see you sad
I swore to share your joy and your pain
And I swear it all over again

All over again 

Some people say
That everything has got its place in time
Even the day must give way to the night
But I'm not buying
Cos in your eyes
I see a love that burns eternally
And if you see how beautiful you are to me
You'll know I'm not lying

Sure there'll be times we wanna say goodbye
But even if we try
There are some things in this life won't be denied
Won't be denied

I'm never gonna say goodbye
Cos I never wanna see you cry
I swore to you my love would remain
And I swear it all over again and I
I'm never gonna treat you bad
Cos I never wanna see you sad
I swore to share your joy and your pain
And I swear it all over again

The more I know of you is the more I know I love you
And the more that I'm sure I want you forever and ever more
And the more that you love me, the more that I know
Oh that I'm never gonna let you go
Gotta let you know that I

I'm never gonna say goodbye
(I'm never gonna say goodbye)
Cos I never wanna see you cry
(never wanna see you cry)
I swore to you my love would remain
And I swear it all over again and I
(swear it all over again and I)
I'm never gonna treat you bad
(never gonna treat you bad)
Cos I never wanna see you sad

(never wanna see you sad)
I swore to share your joy and your pain

(oh no, oh no)

And I swear it all over again


All over again
All over again
And I swear it all over again

" uuuuuuuu ... a love song for a lady huh ?" terdengar satu suara dari meja sebelah kiri . entah siapa punya suara . aku tak pasti . 

" that's all from us . thanks " aku menghampiri Haznik . kami sama sama tunduk sebelum berjalan beriringan ke meja makan .

" wow . impressive ! such a beautiful voice young man ! " Anis bersuara riang . Haznik hanya tersenyum .

" and you my dear . i couldn't believe my eyes when you started to play the guitar ! " Anis menepuk lembut bahu aku  . aku hanya tersengih .

" takde la . biasa je "

" Biasa je kepala kau ! kau tak pernah bagitau pun kaupandai main gitar ! " Fakhrul meninggikan suara 

" kau tak tanya .... " 

Fakhrul mencebik . yes ! aku menang kali ni . dia tak tau nak cakap apa .

selepas sesi makan dan penyampaian sijil , semua peserta dibenarkan untuk berada di dewan sehingga 11 malam . Fakhrul mengambil peluang ini untuk mendekati Anis manakala Adam pula sibuk mengusik Ira .


" eh , jomlah amek gambar !"
cadang hafiz . 

" kita amek gambar 8 orang la eh . " Anis bersuara .

sesi bergambar pun bermula . macam macam aksi . macam macam kerenah . layan kan la semua . lepas tu , aku kembali duduk kat tempat tadi . duduk sorang sorang sambil petik gitar . Layan lagu Encik Mimpi pulak lah . Rindukanlah .

" Hey . ni kenapa duduk je ? tak join diorang amek gambar ke ? "

" eh Nik . buat terkejut orang je . hm , tadi dah ada gambar tu , cukup lah . "

" I have question for you "

" apa ?"

" Pernah admire orang tak ? "

GULP ! soalan ape ni ? 



MirAcLes dO HaPpEn!

Orang tengah ?

cerita sebelum ni


__________________________________________________________________

"aku cakap pasal dia pandai. terus aje budak tu suruh kirim salam."

oh, macam tu. wah, tipis lah peluang aku macam ni. Haznik macam curious gila pasal budak tu. kejapkejap dia pandang group Ira. nak tengok Ira rapat dengan siapa. Aku pulak asyik pandang dia aje. sampai budak group dia pandang aku balik. aku nampak budak tu cuit bahu Haznik. errr, Haznik pandang aku!

terpaksalah aku pikir topik nak cakap dengan Haznik. nasib baik lah start kursus ni, aku Ira, Haznik dengan Fakhrul Razi mula rapat. dah boleh gelak samasama. share probs. kira kursus ni rapatkan kita orang lah jugak.

"eh, kau dah jumpa cikgu tanya pasal van yang ambik kita esok?" Ira tanya .

"dah.dah. van datang pukul 2.30. aku dengan Raji kena solat jumaat dulu. kita lepak hotel ni lama sikit sebab budak sekolah lain balik pukul 12."

"ouh.." aku ngan Ira sama sama angguk , faham .

"hey, sape nama?" muncul sorang mamat entah dari ceruk mana .  dia pandang aku .

"hah? err, Lin, Fazlin." tergagap jugaklah aku nak menjawab soalan dia . Ira da sengih sengih tengok aku tergagap . nak bahan aku lah tuu .

Nik ? heh . si batu tu mana ada reaction .

"ohh, same sekolah dengan Nik ni eh?"

"haah. kenapa?"

"tak ada apa apa."

"eh, Nik, Raji panggil kita lah kat sana. jom pergi." Ira dah tarik tangan aku .

"okay la Hafiz , aku ngan geng aku ni mintak diri dulu eh . nanti kita borak lagi "

lelaki tu just senyum dan mengangguk perlahan tanda mengerti .

aku pun pergi lah. walaupun aku rasa sedikit kecewa kat mamat yang tegur aku tadi, tapi aku cuba tersenyum. esok, nak balik sekola. aku konfem takkan ada peluang nak bercakap dengan Haznik lagi. maklum aje lah yang mamat ni memang simpan emas dalam mulut dia. Fakhrul Razi ni boleh tahan lagi. ada lah jugak dia ejek ejek aku. si Haznik ni tidak. diam aje.. haizz~ saba aje lah~

"Lin, apesal muka kau sedih aje ni?" Fakhtul Razi tanya .

"sedih kemenda nya ... baru lepas kena tackle!!"

"whattt!?" Fakhrul berkerut dahi .

"terkejut kan ?" Ira dah sengih sengih . perli aku la tuuuuuu !

"siapa takcle ?"

"Hafiz"

"hafiz ? oh . Ketua pengawas tu eh ? "

Ira angguk . Haznik diam . aku ? blurr .

" banyak lah kau punya tackle . sikit tak sweet . hambar cenggitu . tackle kemenda nya . tak cair la weh . dah dah la . ni , aku nak tanya , untuk persembahan malam ni ,  kita nak buat apa ? "

" aik ! tuka topik nampak " Ira ni memang nak kena !

" aku serious la weh . kita da la tak practice pape . so acane ni ? "

"aku rasa, biar Nik ajelah yang nyanyi. aku malas la nak naik pentas bagai." Fakhrul bagi cadangan.

"boleh ke idea ni, Nik?" Ira pulak tanya .

dia hanya tersenyum dan mengganguk. hey, tolong lah cakap! aku nak dengar suara kau tu. kenapa kau diam sangat!?

"lagu apa kau nak bawak ?" Aku saja nak menyibuk .

dia terdiam . lama sikit .

"entah la . aku tak fikir lagi ."

"kau nyanyi la lagu untuk secret admire kau tu ke ..." cadang Ira .
Haznik tersenyum .
oh maii . oh maiii . bapak lah hensem nya dia senyum . muka berseri habis .
okay Lin , rileks . pandang tempat lain . jangan pandang dia . tarik nafas dalam dalam . istighfar Lin oi !

"kau rasa lagu Westlife , swear it again , okay tak ?"

o em geeeeee . why did you choose my favourite song ?
aku menjerit dalam hati .

" kalau macam tu , baik kau duet dengan Lin ni haaa "
Ira dah tepuk bahu aku .

" apahal aku seh ? "

" kau punya favourite karok jamban kan ?"

"jangan ungkitlah pasal jamban kat dining hall ni . buat malu je "

aku mengetap bibir . geram .

" Nak duet tak ?" Haznik tanya .

err . aduh . malu la nak naik pentas .... tappi tak nak lepaskan peluang keemasan keperakan kegangsaan ini .hmmmmmmm .

pap !

tersentak aku di buatnya . bertuah punya Fakhrul ! dia tepuk tangan depan muka aku .

terus aku pandang Haznik . Alamak  dia tersenyum lagi . alihkan mata tu Lin !

" so ,acane ?"

errrrr .

" what if aku main gitar je . jujur sangat aku segan nak nyanyi . tak perlu aku terangkan sebab nya kot"
aku pandang dia . dalam hati dah berdoa , mintak mintak lah dia angguk .

haih , dia ni pun kan . kaku mengalah kan patung cendana !

" okey , kau bawak gitar ke ? "

" ada . kat bilik "

" aku nak buat akustik la lagu ni . acane ? "

" perfect ! " Ira dengan Fakhrul berkata . serentak .

" sempat ke nak berlatih ni ? "

" sempat la . lepas ni kita zohor . then , kau pergi la tuka baju ikut keselesaan . and bawak gitar kau . tunggu aku kat lobby "

" kalau aku lambat , kau tunggu tau . aku tak jamin sangat la aku boleh awal . "

" okay . tapi jangan lambat sangat "

dia tersenyum . aku ? tercair. eheheheh .

"attention attention pleasee . " ada suara pulak . semua menoleh kat stage dining hall ni . nampak ada urusetia nga berdiri kat situ .

" untuk dinner malam ni , kita takde tema . tapi , sis harap kamu semua pakai yang gorgeous yang cun ayu lawa hensem tampan macho sado ye . kita nak raikan penutupan kursus kita ni . "

" okeyy sisss " semua menjawab hampir serentak .

" one more thing , for the girls , sis harap sangat you all dapat pakai high heels . wajib . wajib pakai "

pFTTTTFFFftffffffffttttt .

"Lin ! "

apa apa ?

errrrr . alamak ! aku tersembur air tembikai kat baju Haznik ! . ya ALLAH . aku nak buat apa niiii . habis uniform pengawas dia ada tompok tompok merah . addduuhhhhh !

kaku . canggung . aku tak tau nak buat apa .

errr . tisu. tisu mana tisu ??

aku seluk poket .lepastu aku tepuk dahi . aku mana la ada tisu oi !
aduuuuuuuuhhhh .

" nah Nik ." Ira hulur tisu kat Haznik .

" Niiiikkkk ...... " aku panggil dia . perlahan . nada suara separuh bergetar sebab serba salah and takut kena marah . Haznik nampak busy nak lap pakaian dia .

" Niiikkkk ..... "
busy . dia masih busy .

"Nikk ... " suara aku tersekat . rasanya mata aku dah start bocor ni .
hm , dia tak pandang aku . mesti dia marah gila and menyampah kat aku kan .

"aku mintak maaf Nik . aku betul betul tak sengaja . aku mintak diri dulu la "
aku segera bangkit . tak tahan lagi rasa nya nak duduk situ . aku ni mana la boleh orang marah aku . nanti aku sentap tak sudah . maut betul !

"Lin ! nak pergi mana ? "

"toilet , then aku balik bilik . kau balik lah dulu . aku maybe lama "

taknak toleh belakang dah . malu . takut . semua ada . ALLAH hu ALLAH . kuatkanlah hamba Mu ini .

sampai sampai je kat toilet . aku rasa dah mata aku bocor . biar . aku biarkan dia bocor . biar hati aku lega .

He's such a silent killer . He did nothing but he killed me deep inside .... blerggghhh aku nanges cenggitu je . nampak sangat la dia tahu weakness aku . Sakit nya hati !

tak lama lepas tu , aku cuci muka . jam pun dah pukul 1.05 . kejap lagi nak zohor . then , nak hadap latihan pulak . haihhhh . risau lah . cemana la aku nak hadap dia agak nya T^T


MirAcLes dO HaPpEn!

Orang Tengah ?

" Jumpa malam nanti "
aku mintak diri dulu . Dia tu nampak busy je buat kerja . malas aku nak tunggu .

" Balik dah guitarist sorang ni . "

aku hanya mampu tersenyum lemah . penat oi !

" baju kau aku dah siap gosokkan . ada dalam almari sana "

Alhamdulillahhhhhhhhh . bagus sungguh la kawan aku sorang ni . boleh buat stok isteri mithali .

" Terima kasih Ira . kau la sahabat aku sehidup semati . Love yoooouuu "

sambil tersengih , aku acah nak peluk dia .

" kau jangan nak ngada . g mandi la busuk ! "

" nak manja sikit pun tak boleh ! "

" ah kau . jangan nak manja manja sangat . cepat lah mandi . da dekat pukul 7 ni "

dengan malas da longlai nya , aku capai towel . baca doa and masuk toilet dengan kaki kiri .

segar rasa nya bila dapat mandi . phewwwwww .

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Seisi dining hall mulai dipenuhi dengan kehadiran peserta Kursus Kepimpinan . Dewan yang agak besar dan selesa itu dihiasi dengan cantik . Beberapa pekerja sedang meghidangkan makanan di atas meja . Ada yang sedang membuat persiapan akhir . Fasiliatator juga kelihatan agak sibuk dengan tugas masing masing .

aku ? aku duduk kat meja yang dikhaskan untuk sekolah aku . Baru aku dengan Fakhrul yang sampai . Ira denganNik tak turun lagi . Rata rata , meja lain dah separuh penuh . 1 meja tu , untuk peserta 2 buah sekolah . aku tak tau la plak siapa partner sekolah kitorang harini . mata aku asyik nak pandang pintu masuk je .

kelihatan beberapa peserta perempuan masuk . masing masing kelhatan bergaya dengan busana sendiri .

Alahai . simple nya aku malam ni . orang lain semua pakai lawa lawa .
aku je yang simple amat ya ampun .

Ira .
Aku melambaikan tangan ke arah Ira yang baru sahaja melankah masuk .
Ira nampak cantik sangat malam dia .
Dia pakai dress labuh warna cream . Shawl dia warna coklat gelap dengan bunga kecik kecik warna sedondon dengan baju dia . heels dia tu , membuatkan dia nampak elegan habis .huihh . lawo jugak member aku sorang ni .

" Ira . cantik nya !"
Fakhrul memuji sebaik sahaja Ira duduk di sebelah aku .

" Haah la Ira " aku angguk sama .

Aku nampak Ira tersenyum . cantik . Baru aku perasan , Ira bukak spec mata dia . dia pakai contacts lens .
Cantik nya mata kau Ira . cemburu aku .

" Nik mana ?" Ira tanya .

" entahla . tadi dia nga siap siap . Dia nga setting ketboard kat belakang kot " kata Fakhrul sambil muncung nya ke arah belakang pentas .

" Hello everyone ! " semua menoleh ke arah suara tu . suara yang sangat kami kenal .
Nik . tu suara Nik .

" heeelll.....o" oh mai . dia pakai silver tuxedo ! mak oii . kemain hensem tahap tak ingat .
Jatuh rahang aku ! Dia tiba tiba pulak amek tempat sebelah aku . aduhhh . hati aku dah tak tenang ni .
Rileks Lin . buat sumber .

" eh , petang tadi kata tak tau nak pakai apaa , "

" kau dengar aku cakap apa petang tadi ?"

" kau cakap 'tah' kan ? "

" you misheard me . i said 'Tux' . not tah . "

okey malu . malu .

" haihh  kau okay tak ni ? cemana la kau nak buat persembahan jap lagi . " Ira dengan Fakhrul dah membahan aku .

" eh eh , korang ni . jangan la bahan dia . dia penat kut petang tadi kena buli dengan aku . lama aku practice ngan dia " Haznik backup . yeayyyy !

" wow ! look who's here my friendss ." satu suara muncul entah dari mana . duhhhhh . hafiz .

"Hey , have a sit " Ramah pulak si Fakhrul ni mengajak .

" You look nice , simple yet ... so stylish Lin ! " dia memulakan bicara . Aku hanya tersenyum .

" Thanks . " malu sebenarnya . aku tak tahu sama ada tu pujian atau perlian . maklum je la . aku simple sangat malam ni .

" okey , sebelum majlis start ni , apa kata kita kenalkan diri . aku tak berapa kenal sangat korang yang dari group lain ni " again , Fakhrul menjadi pemecah bisu antara kami .

" Start with you my dear " Seorang peserta perempuan menunding jarinya ke arah Fakhrul .
Fakhrul tersenyum .

" I'm Fakhrul Razi Bin Ahmad . Call me Raji "

" Single ke ? " perempuan tadi bertanya lagi . nampak macam  berminat je kat Fakhrul ni .

" Yup . and available " katanya sambil mengenyitkan mata ke arah peserta tadi . seluruh meja tergelak dengan aksi slumber Fakhrul .

" mengada la kau Raji ! " Ira bersuara . Fakhrul hanya tersenyum manis .

" well , my name is Adam Mikhail . call me Adam . status, .. hmmm . sorry ladies . i'm married ! "
kata nya sambil tersengih .

" alah ! melepas aku ! " sengaja Ira membuat muka sedih .

" what did you said , young lady ? " Adam memandang Ira .

" melepas ... " saja Ira ulang .

" oh , now , i'm divorced ! "
sekali lagi , seisi meja tergelak . ada ada sajelah budak budak ni .

"sorry , i'm not interested with widower "

" alah ! melepas aku ! " sekali lagi mereka tergelak tanpa menghiraukan beberapa mata yang memandang .

"okay . your turn " kata Adam kepada insan di sebelah kirinya .

" Hafiz bin Omar . call me Hafiz . I'm single "

" Sorry , not interested ! " Ira sekali lagi mencelah . Adam tergelak .

" Bro , kau kena reject terus . hahahaha " muka Adam jadi merah sebab gelak sakan .

" Amalia Najlaa binti Sulaiman . boleh panggil Lia . " ujar gadis ini malu malu . nampak baik budak nya . berjubah cantik warna hitam . ada sulaman bunga berwarna biru muda . tudung labuh nya berwarna sedondon dengan warna sulaman .

" single ke ?" Fakhrul sengaja mahu mengusik .

" hmm. but not available "

"uuuuuuuu...... " Hafiz pula mengusik . Lia kelihatan malu malu lagi .

" okey , next . You . yes you ..... " Fakhrul mencerunkan pandangan nya kearah teman sebelah Lia sebelum dia mengenyitkan mata sekali lagi .
Gadis itu tersenyum manis .

" Nur Anis Binti Zakaria . call me Anis "

" apa ? panggil you manis ?" Fakhrul mengusik lagi .

" kau ni overla pakcik ! " Hafiz menggelakkan Fakhrul .

" uuuuu .. isn't it sweet ? " Anis nampak teruja .
betul la sangkaan aku . Anis ni dah sangkut dekat Fakhrul .

" dah dah . kau jangan nak sweet sangat kat sini . sekarang ni drama aku pulak . hey , beautiful young lady . it's your turn ! " Adam pula memandang Ira . Dia tersenyum .

" Ain Nazira Binti Amir . you can call me.... "

" okay , what;s your phone number ? "

" what ? why ? "

" You said that i can call you . but i dont have your number , so how am i going to call you my young lady ? "

" not call my number . okay la . my nick name is Ira "

" so , I don;t have the chance to have your number la ? "

" try me " ayat itu seakan mencabar .

" I'll will play the game. " wah , Adam nampak bersungguh sungguh !

" Next " Ira menyiku aku

aku tarik nafas dalam dalam . satu satu muka kat meja tu aku perhati sebelum aku mengeluh kecik . malas la nak buat benda ni !

" Cepat lah " Fakhrul menggesa .

" okay okay . Nama , Nurul Fazlin binti Farid . Panggil Lin "

" single or taken ? "

" none of them "

 " then ? "

" not interested into men eh ? " Adam punya mulut tahap laser mamat dalam cerita x=men tu !

" choyy . mulut kau ! entah la . it's complicated la " aku nak play safe .

" okey , last person. " cepat cepat aku pass baton kat Nik .

" Haznik Iskandar bin Idris . Call me Nik ."

" Single ? "

" Ni kursus kepimpinan ke kursus kawen ? " Nik menyoal selamba . masing masing tergelak . Faham denga apa yang cuba disampaikan oleh Nik .

" Single la tu . " Anis membuat kesimpulan sendiri .

" haha . you're right . Single "

" dengar cerita , dapat secret admire ye kat sini ?" Anis ringan mulut bertanya .

" entah " Nik angkat bahu .

" okay . bertenang semua . majlis dah nak start "

kelapan lapan kepala memandang ke hadapan . Jujur . Aku dah mula rasa sedih . mana tak nya . esok , aku jadi stranger balik dengan Nik . esok dia mula jadi ais batu . dia jadi patung cendana . dia jadi batu sungai . hishh . menangis la macam ni .

" Lin , okay tak ni ? " Tiba tiba terdengar suara Nik .

" okay je . kenapa ? "

" ye la , nampak termenung je . kalau ada masalah , bagutahu la " Nik berkata lagi .

" eh . takde pape lah , okay je . mungkin penat sikit kot "

Nik hanya mengangguk .

Seisi dewan menjadi malap . Cahaya spotlight hanya tertumpu pada pentas . kelihatan beberapa peserta sedang membuat Tarian Zapin . indah . malam yang indah . persembahan yang indah . semua yang melihat bagaikan terpukau .

" This is for you "
Tiba tiba Haznik memberikan aku sekuntum mawar merah . Aku terkejut . terdiam . 6 pasang mata yang lain memandang ku dengan Nik .

" What ? " aku bertanya lagi . mungkin dia salah orang kut .

" I said , this is for you my lady , Nur Fazlin bin Farid "

Rahang jatuh !


MirAcLes dO HaPpEn!

Orang Tengah ?

He's such a silent killer . He did nothing but he killed me deep inside .... blerggghhh aku nanges cenggitu je . nampak sangat la dia tahu weakness aku . Sakit nya hati !

tak lama lepas tu , aku cuci muka . jam pun dah pukul 1.05 . kejap lagi nak zohor . then , nak hadap latihan pulak . haihhhh . risau lah . cemana la aku nak hadap dia agak nya T^T

aku menapak lemah . keluar dari tandas .

" Lin " ada satu suara panggil aku . aku menoleh .

" eh .. er . sapa nama eh ? tadi lupa nak tanya "

" Hafiz . "

" oh Hafiz . emm , ada apa ye panggil Lin ?"

" hm . takde pape . saja . Lin busy tak sekarang ? kita ronda ronda hotel ni ke ?"

eh budak ni . tau la petang ni takde slot . slumber badak dia aje nak ajak ajak orang keluar .

" sorry . ada kerja sikit la lepas zohor ni . tak boleh . "

" can i have your number ? "

" what ? "

" your phone number ....?"

" i still barely know you . "

" tapi , "

" email ? "

" naaaa , such an old skool way "

" take it or leave it "

" okay okay . give me "

aku pun bagi la email aku kat dia . eheh . aku takde la rajin sangat bukak email tu . sekali sekala tu ada la .

" so , i've got to go . see yah "

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! tak mau dah jumpa makhluk seram tu . memaksa sangat . can't you follow the flow ?

tekan lif . tingkat 9 .

nasib baik aku sorang je dalam lif .

TING !
alamak .liff stop kat tingkat 5 pulak .

GULP ! Nik . Haznik . Haznik masuk dalam lif .

aduhhh . peluh sejuk . aduhhhhhhhh . tenung kasut je la cenggini .

" Lin "

hmmm .

" pukul 2 nanti turun kat tingkat 5 ye . tunggu kat waiting area kat situ . "

okay .

" Lin "

hmm .

" aku tak marah pasal tadi . aku just tak perasan kau panggil aku . suara kau slow . dewan bising "

aduh . ni yang rasa nak menangis ni . aku tak tau apa aku rasa . tapi , memang mata nak bocor balik .

" kau nangis kan tadi ?"

TING!

lif stop kat tingkat lima .

" see you "
terus aku cabut ! aku taknak toleh. nanti kantoi . malu sangat nanti ! terus aku kesat mata and masuk bilik .

" Lin , kau nangis ye ?"

"tak de la .  mana ada "
aku ego kut . mana nak mengaku !

" Malam ni kau nak pakai apa ? "

" entah . Jeans . high cut sneakers . wide shawl . jacket . tu kot "

" aren't we compulsory to wear HIGH HEELS " sengaja Ira tekan kan perkataan maut tu .

" like I care " malas nak layan . aku terus capai t shirt dengan seluar slack . masuk toilet . cuci muka and wudhuk .

lepas solat zohor tu . aku amek je la tudung sarung warna hitam tu . malas aku nak siap ye ye . kang nak practice je .

1.55 petang . hmm , 5 minit lagi . baik aku gerak sekarang .

" Ira , aku pergi dulu ye . nanti jangan lupa nak kunci bilik kalau nak keluar "

" okay " dia menjawab sepatah .

again , lif kosong tak de orang . aku tekan button ke tingkat 5 .

TING !

" heyy . what are you doing here ? "
opocot mak kau ! huihh . nasib baik melatah dalam hati .

" i'm waiting for Nik "

" for what ? "

"underground job " redah je la .

" undeground job with the guitar ?"

aiseh . lupa pulak pasal gitar . kah kah kah .

" Lin . sorry aku lambat seminit "
terdengar suara Haznik dari belakang . aku tengok jam . hahaha . memang lambat seminit pun .

" sorry Mr Gentleman . i need this girl right now . " kata Haznik sambil merenung aku .
ah malu !

" sure . tapi nanti pulang kan balik eh ?" Hafiz tergelak .

" ewww , why should i ? "

" just kidding la Lin . why so serious ? "

sudah nya , dua dua mamat ni gelakkan aku . menyampah la .

selang seminit lepas tu . kitorang g studio . well , tiba tiba ada idea yang kurang menyenangkan dari Haznik .

" aku rasa tak sesuai lah lagu tu . What about Bruno Mars - Count on me ? lagu pasal friendship . ni untuk kita semua la . kita campur banyak banyak sekolah . kenal . rapat . okay kan ? "

aku angguk je la .

" jom la practice . "

dan latihan etang itu berjalan lancar . walaupun aku dah lama tak goreng . tapi still bakat aku terserlah . ecehh . perasan betul !

"Lin"

aku angkat kepala pandang Nik .

" Do you believe love at the first sight ? "

" er . i don't know . "

" takkan lah "

" yup . i really don't have any idea about this thingy . "

" early marriage ?"

" yo brader . apahal sciter pasal benda out of syllabus ni ? kita nak practice untuk malam ni kan ? "

" the practice is done la ."

" i thought we are going to bawak 2 lagu "

Haznik diam .

" that Westlife's ? " aku bertanya . mintak kepastian .

" okey la . since it's your favourite song , ,, kita nyanyi la . "

" correction please . kau nyanyi . aku goreng . "

" another correction . aku nyanyi sambil main keyboard "

" yah . whatever "

satu lagi lagu . latihan berakhir pada jam 6.30 petang . Ya ALLAH . letih nya badan .
lenguh nya tangan . semua ada lah .
 kepala pun dah terasa pening pening sikit .

" are you okay ?"

" yup . fine . just fine ."

" Minum la sikit . lepas ni balik bilik and rehat kejap ye . "
aku angguk . alalalalalahh . jangan caring sangat . ku takut aku cair .

Tadi , waktu azan , kitorang dah stop kejap untuk solat asar . so sekarang ni , tinggal balik bilik and rehat sebelum nak siap siap untuk majlis pukul 8 malam kang . alamak ! aku lupa nak gosok baju . and , cakap pasal baju lah kaaaaaaaan ,

" Kau pakai apa malam ni ? " aku tanya dia .

" Tah " pendek je jawapan dia . huh . tak membantu langsung . aku nak tau something la pasal kau oi !
hmm, mula lah dia nak membatu balik kan bila da start jawab sepatah sepatah ni .

" Jumpa malam nanti "
aku mintak diri dulu . Dia tu nampak busy je buat kerja . malas aku nak tunggu .
MirAcLes dO HaPpEn!

08 July 2015

Percaya.

Masa zaman study ni. Akan ada satu makhkuk yang akan menganggu kau. Makhluk ni jenis tak study, tak buat kerja, tapi still score gempak2 dalam exam. Orang study dia buat benda lain. Tapi markah dia mengalahkan kau yang study 3 ke 4 hari lebih awal.

Aku hadap benda tu. Sampai satu tahap, aku dah fed up nak study. Sampai aku cakap kat hati aku, " tak guna kau study, markah teruk gak " , " makan je la megi tu, takde nya effect kat otak kau "

Segala pantang larang aku aku langgar je. Memang aku rasa aku berubah 360'.

Sampai satu saat, aku terfikir,

" KAU TAK PERCAYA TUHAN ? KAU TAK PERCAYA PERANCANGAN ALLAH ? "

Mungkin ada dosa dosa kau yang dia nak hapuskan. So, Dia bagi kau susah. Mungkin Dia nak kau jadi kuat untuk future kau. Mungkin Dia nak kau berdoa mendayu dayu kat Dia. Mungkin Dia nak kau kembali kat jalan Dia. Banyak. Terlalu banyak sebab yang kita tak tahu. ALLAH kan sebaik baik perancang.

Insaflah wahai Afiqah 'Izzaty.
Patutnya kau rindu Allah, bukan Allah rindu kau !
Kau perlukan Dia, Dia tak perlukan kau.

Salam 21 Ramadhan.


MirAcLes dO HaPpEn!

23 June 2015

Adik ?

Dah kenapa nak post pasal adik tetibe pulak kan ?

Dia bukan adik kandung aku. Bukan juga adik sekolah. Dia ni aku kenal masa latihan MalPTAAC siri 10/2015.

First day kenal masa dalam markas waktu jen nak bagi loreng digital. Tapi masa tu aku tak tahu nama dia. Yang aku ingat ayat first aku dengan dia

" dia tinggal mana ? "
" kelantan "
" bapak jauhhhh "
*maseni senua tengah cakap pasal Rahman*

Tu je la. Kali kedua jumpa, tak cakap apa2 sebab takde kepentingan lagi. Lagipun masetu nga sibuk nak ukur badan nak alter baju digital tu. Memang tak pandang orang lain dah laaa.

Kali ketiga, dalam bas nak pergi Politeknik Sultan Azlan Shah, Behrang. Sebab seat aku dengan dia dalam bas dekat je. And bila aku bebel, dia akan gelak or menyibuk sekali. Hehe.

Tak sangka aku dengan dia cm sekepala plak kan. Hahahaha. *menyampah sangat statement ni*
Then, sepanjang kat PSAS tu, memang aku buli je dia sebab dia junior then aku senior. Should be like that kan ? Well. Normal la senior buli junior. Isn't it ? Ahaa, whateverr.

Masa latihan medan pun, haha. Masing masing mental. Dia penat dgn hal dia. Aku penat dgn hal aku. Parah time tu. Waktu all group la aku kacau dia. Hahaha. Kalau tak all group tak sempat nak kacau.

Aku tahu kadang2 dia bengang gak bila aku kacau dia. Tapi, haha. I kenot bendung perangai kacau orang ni.. heheheh. Sorry budak kecik.

Oh ya. Aku teringat ni. Nama dia sama dengan sorang senior. So, bila nak panggil, dua dua akan pandang. Untuk mengelakkan ke-confuse-an, aku bagi nama Hagemaru kat dia sebab muka dia ala2 kartun botak pendek tu. Muka la.. tapi dia tak pendek. Dia macam tak rela. Tapi kerana terpaksa dia relakan. Hahaha.. maaf ye. Pernah sekali tu dia cm tinggi suara sikit bila orang panggil hagemaru.

"Ishhhh. Jay ah punca nama hagemaru niiii "

I sentap sekejap dik oi. Hahahaha

Ye la, sape suka bila dapat nick name tak hensem kan ? Tapi, kau kena redha dik oi. Takde nama lain untuk kau. *gelak besar*

So, whyyy I create a special post for this junior ?

Sebab dia adik aku dalam Delta Force Family. Banyak sangat dah dia tolong aku walaupun perkenalan ni tak sampai sebulan pun. Terima kasih budak kecik yang tak berapa kecik.

p/s: dia lanje itew dinner plate lah malam ni 😁😁😁


MirAcLes dO HaPpEn!

18 June 2015

Kucing.

Wen I was a kid, I was afraid of CATS. why ?

Because it is a CAT and my mom always said

" jangan hulur tangan nanti kena cakar "

So, i assume that CATS were such a bad creature *am I too much or what?*
One more, CAT always make mess because of its fur.

When i was a kid, i thought that CATS are bad because they bite their kittens on the neck if they are away from the mommies.

" kucing tu kena gigit sebab dia main jauh daripada mak dia " this was my childhood imagination. Hiks.

Another thing that my mother told me,

" jangan pegang anak kucing tu, nanti mak dia taknak bagi susu kat dia sebab ada bau manusia "

I cant relate it but I'm still thinking about it. Until now, 2015.

Nevermind.

Only after SPM, I became brave enough to touch the cats. Our very first cat named Mika. It came suddenly. We dont know its owner. We decided to keep the cat. After deliver babies, Mika left. The kittens still with us. When the kittens is big enough, the male will left to find life partner while the females will give birth first before left.

After a few generations, i fell in love with this 2 cats. Kacang and Oreo. Now, Kacang already give birth to 3 kittens while Oreo is big enough to find his mate.
Okey, i dont know how to end this post.

Hm, aku sayang kucing2 ni. Dulu aku takut. Tapi sekarang tak lagi. Aku dah boleh peluk cium kucing tu. Kadang2 aku bersyukur sebab kucing aku hilang. So aku tak perlu tengok dia mati. Tapi sedih sebab dia hilang. Hm.

Aku tak tahu nak sambung apa ni. Babai. Assalammualaikum.


MirAcLes dO HaPpEn!

21 May 2015

Jarak.

" Jarak ini bukan memisahkan kita, tapi menguji kesetiaan antara kau dan aku "


MirAcLes dO HaPpEn!

20 May 2015

Kau dapat politeknik ?

So, setelah sekian lama tak post. Alangkah lebih baik aku start kan post dengan berkongsi tips tips untuk adik adik yang bakal tempuh alam IPT. Lebih lebih lagi yang bakal mendaftar di politeknik amnya, dan Politeknik Ungku Omar khasnya. *ecehhhh*

First of all adik adik ku, kat IPT sekarang takde dah nak buku terabur2 atas lantai. Kalut kutip buku pastu terpegang tangan dan bertemu jodoh. Takde2. Tak wujud dah. Zaman sekarang pakai pendrive je. Kalo jatuh tu nanti belum tentu ada jodoh kau dengan pendrive tu. Mungkin ke longkang. Mungkin dipijak orang. Masetu baru lah kau tahu jodoh mana yg lagi penting. Hehehehh.

So, adik adik, meh aku start kat sini.
Sebelum nak pergi daftar kat IPT tertentu. Make sure kau selidik dulu tempat tu. Kalau tempat tu jauh dari runah kau. Contohnya macam Melaka dengan Ipoh ni lah kan. Kau selidik la tempat penginapan dulu. Takkan kau nak bertolak pukul 2 pagi, sampai ipoh pukul 7, lepas tu pergi daftar kan ? Lepastu, kau kena survey gak jalan mana yg mudah nak sampaikan kau kat IPT tu. Sebab bukan kau sorang je nak mendaftar. Ramai lagi. Tempat parking pun nak kena rebut nanti.

Ni aku bagi checklist untuk korang.

Prepare barang awal2.

1. DOKUMEN PENDAFTARAN
- borang jawapan
- manual pelajar *kalau ada*
- dll *ikot kehendak IPT masing2. Mcm resit bayaran yuran ke.. salinan ic mak ayah ke*

2. KEPERLUAN HARIAN
- pakaian harian
- pakaian kuliah
- pakaian formal
- toiletries
- sepit dan hanger baju
- sikat rambut + bedak + alat mekap
- kasut sukan
- kasut formal
- selipar toilet
- gayung + baldi
- mug + sudu garfu + tupperware
- cadar + selimut
- towel extra
- alat solat
- ubat2an
- dll *jika perlu*

Prepare untuk hari kejadian *pendaftaran*

1. SEBELUM
- siapkan barang2 keperluan dalam beg galas / beg tangan
- baca manual pelajar
       : sebab masa aku dulu, time daftar    WAJIB pakai baju putih. Kain hitam. Tudung hitam. Kalo tak ikut manual, teruk kena marah. Pastu pendaftaran kena postponed. Orang lain dah habis daftar baru kau boleh daftar.
- bayar yuran seperti yang dikehendaki pihak IPT

2. Semasa
- bertenang dan ikut arahan AJK

3. Selepas
- masuk asrama/ kolej / kamsis
Unpack semua barang. Susun elok elok dalam almari. Pasang cadar. Dan buat la ikut suka kau.

Akhir kata, sebelum mak ayah balik rumah, mintak doa dan restu daripada diorang.

So, adik adik. Kalau ada benda nak tanya. Jangan segan silu ye. Semoga bertemu di post yang lain.

Sekian, wassalam.


MirAcLes dO HaPpEn!

07 May 2015

Bila aku sudah tiada...

Sehari dua tiga empat lima enam ni kan,,, aku scroll timeline fb laju laju. Aku scroll twitter laju laju. Jumpa aje pasal student Malaysia yang meninggal dunia kat Rusia sana.

Lepastu aku terfikir, satu hari nanti, bila aku dah pergi, akan ada ke orang yang rindu kat aku ? Akan ada ke cerita baik baik untuk aku ?

Hmm, aku harap, ada. aku tak tahu siapa. Tapi aku harap ada. Aku tahu aku tak baik mana, tapi aku harap ada orang yang sudi rindu kat aku. Aku tahu aku banyak dosa, tapi aku harap Allah anpunkan aku, manusia ampun kan aku, alam ampunkan aku.

Wallahua'lam.


MirAcLes dO HaPpEn!

Tough

Tak. Aku tak tough pun. Aku manusia biasa yang selalu je mental rabak. Sejak akhir akhir ni empangan selalu pecah gara gara tekanan emosi. Mane tak nya, mesti kena sound sebab lari lambat. well, bukan suka suka nak lari lambat.... kalau nak lari 1k tu kaki aku boleh survive lagi. Tapi nak masuk 2k tu mula lah dia nak buat hal.

Sebabtu, nak tak nak, aku redah je jen suruh lari. Biar la aku sakit ke apa. Tahan je la selagi mampu. Aku tak kuat dah ni. Tapi aku taknak menyerah.

ASKAR - Azab Sengsara Kau Akan Rasa


MirAcLes dO HaPpEn!

26 April 2015

Blank.

Dear buddy,

If you are wondering why I am using twitter to send text to you... sebabnya, twitter tak bagitau dah seen ke belum. So, that's why lah.

It tooks all of my courage to text you. I'm hoping that you notice it and appreciate it
as you know that i'm not really good in 'release kan stress' orang. Hehehe.

My little pesanan for you is....
Enjoy your holiday. Release your stress. Remember me ? Hahahaah. Sure your stress will gone ! Naaa, kidding. Don't remember me unless you want your brain become more stress . Hehehe. Hope to see you soon. 😉😉😉😉😉

Know what, rasa macam nak culik dia. Bawak dia pergi jalan jalan, makan aiskrim, makan coklat. Buat dia senyum gelak. Sampai aku rasa dia betul2 ikhlas gelak dengan senyum tu. Lepastu baru boleh pulangkan dia kat rumah dia. Urghh. Mana boleh culik orang unless dia yang serah diri. 😣😣😣😣


MirAcLes dO HaPpEn!

13 April 2015

Dilema

Kau pernah tengok dilema wanita kat tv tak ? Alahhh drama bersiri yang cerita pasal kehidupan wanita. Well.. pada IC aku seorang perempuan. So, basically cerita aku ni boleh masuk jadi drama bersiri.

Ceritanya aku dah nak habis industrial training kat sini. Memang tak sabar nak habeskan tapi aku sedih lah kot. Mane taknyaaaa , dah rasa macam family dah kat sini. Siap nak buat farewell untuk aku . Isk isk isk. Ni yang nak terharu ni 😭😭

Dilema seterusnya, aku nak cuti sem. Dalam masa yang sama aku nak pergi malptaac 10 gak. Kalau pergi malptaac, takde cuti sem. Kalau cuti sem, takde apa2 pengalaman baru. Hmmm. Pening kepala aku. Aku nak duduk rumah sebab nak hantar ngan amek adik2 kat skola. Kesian la kat mak abah terkejar2 nak pergi kerja, nak hantar diorang lagi.

Adui la. Betul betul rasa tersepit sekarang ni 😞😞

' apa guna jadi anak kalau tak mampu nak berbakti kat mak ayah' 😫😫


MirAcLes dO HaPpEn!

09 April 2015

Takdir

Macam biasala.. lepas balik kerja aku akan main game sampai pujuk 6.10 petang camtu then aku akan amek haziq kat sekolah. Nak naik motor katanya.

Harini, adik aku balik sekolah lambat. Jadi ditakdirkan aku drive wira untuk amek haziq kat sekolah. Aku memanh tak suka nawak kereta nak amek adek aku. Nanti dekat sekolah tu susah nak unturn sebab banyak kereta. Motor pun laju laju kat sana. O.. separuh hati je rasa happy nak amek haziq.

Sampai dekat simpang rumah aku tu, ada sorang makcik tu tengah duduk kat atas rumput. Dengan sorang budak kecik. Dengan beg plastik banyak banyak.

Aduhh. Kesiannya tengok.

Aku tak jadi keluar simpang. Aku stop je kereta aku. Aku turun.

"Makcik nak balik mana?"
"Kampung banjir"
"Saya hantarkan nak?"
Dia diam je.
"Meh la saya hantarkan. Saya nak amek adik kat skola"
Dia bangun. Aku cepat2 capai beg plastik. Bawak je masuk dalam kereta. Makcik tu mintak turunkan dia kat depan masjid. Sebab dia bukak kedai kat situ. Dia nak hantar barang2 yg dia beli tadi kat kedai tu. Dah la berat barang dia. Mungkin 1km ke 2km la jugak kalau dia nak jalan kaki dari kedai besar tu pergi kedai dia. Sebab tu dia terduduk atas rumput tu. Nak berteduh.

Lepas tolong dia turunkan barang kat kedai dia. Aku tanya la dia nak balik rumah macam mana... dia cakap "takpe dah dekat dah dengan rumah" dia suruh aku amek adik aku. Bila aku dah u-turn kat sekolah tu dia just angkat tangan je. Barang dia pun tak habis masuk dalam kedai lagi. Aku jalan terus je.

Hm. Aku bukan nak cerita kebaikan aku tapi aku nak kau rasa apa yang aku rasa. Serius sayu weh. Kau bayangkan la mak kau nanti jalan jauh jauh bawak barang berat berat dengan dah tua nya. Tak kesian ke ? Ajak teman pun budak umur 3-4 tahun cmtu. Hmm..

Takdirnya aku harini bawak kereta. Selalunya aku bawak motor. Hikmahnya ? Aku dapat tumpangkan makcik tu naik kereta.

INI BUKAN KEBETULAN TAPI INI TAKDIR.
TAKDIR AKU HARINI.

Sejak aku tumpangkan makcik tu terus emosi aku tak stabil. Tak leh blah ah perasaan sedih ni dok mocking aku pulak. Aduyaiiiii !

Aku harap lain kali kalau ada orang nampak makcik ni , ada lah  yang sudi sudi nak tumpangkan dia... aamiin


MirAcLes dO HaPpEn!

05 April 2015

Belanja

Harini.. alhamdulillah diberi peluang nak pergi makan Kenny Rogers. Yeah !

Masuk Masuk pintu je aku dengar ada orang panggil nama aku. Aku toleh..

" alamak ai. Sape pulak perempuan pakai purdah ni ?"
Aku blur kejap. Pastu aku tengok muka adik beradik dia... baru aku ingat.

"Nabilah!"

Barulah nak salam salam dengan mak dia semua. Last last gabung meja. Makan sesama.

To my surprise.. mak dia belanja family aku. Malu rasanya. Dah la makan banyak. Amek yang family set punya tu. Malu ! Mau seratus lebih kot. Belum campur GST lagi. 

Apa apa pun . Terima kasih Nabilah and family. Really appreciate it. And wishing you all the best for ur life. Jadi cikgu takmo garang garang ah.. nanti student lariiiiiiii. Hahaha May Allah ease ur path to further study. Aamiin.


MirAcLes dO HaPpEn!

31 March 2015

30 Mac 2015

biasa ah bro. tiap tiap tahun bila tiba tarikh ni, makanya umur aku bertambah . hehe
tapi tahun ni hambar dia lain macam sikit.
dah la masuk office, pagi pagi lagi dah kena push buat kerja macam2.
sampai aku naik stress and aku rasa cm tak special pun .

should be aku happy and enjoy the day lebih sikit daripada hari hari biasa kan?
then, masa balik kerja, aku hampir langgar kereta orang.
penat amat lepas keluar office then, aku cm tak fokus time drive.
tapi aku bersyukur gila sebab aku sempat brek mengejut dan tiada sebarang kemalangan berlaku.
menggigil aku . nasib baik aku bawak auto. kalau aku bawak manual ? maunya aku tersadai sejam lebih kat tepi tu , dok tenangkan perasaan.

tadi, aku ingat nak dinner dengan family. aku dah lama nak makan ayam golek.
mak aku suggest Kenny Rogers. disebabkan aku cari maxis centre dalam aeon bandaraya yang besar gedabak tu, so makan masa banyak. dah la ramai orang. tadi nak parking pun susah.
so, basically, banyak buang masa kat situ. then, pergi kedai . KEDAI TUTUP ! wahahahahahahahammmbarrrr gila !

p/s: memohon dikuatkan iman , emosi, fizikal dan mental. buang segala titik titik hitam yang ada kat hati.
MirAcLes dO HaPpEn!

25 March 2015

Senyum .

" senyum senyum selalu. Senyum senyum denganku . Tiada seindah senyuman mu oh oh ohhhh"

Senyum. Apa itu senyum ?
Senyum itu sedekah .
Senyum itu tanda gembira.

Banyak lagi definisi senyum .

Apa yang aku nak taip harini, pasal senyuman palsu atau lebih mesra dengan nama omputihnya, FAKE SMILE. sebenarnya, aku sangat kurang setuju dengan manusia yang cakap " walaupun aku sedih aku masih mampu tersenyum"
No no no girl ! Kau sedih sebab satu perkara. Tapi ada berjuta lagi benda yang boleh buat kau bahagia . Kau masih ada mak ayah untuk kau syukuri. Kau masih ada adik adik. Kau masih ada tempat tinggal. Kau masih ada makanan. Kau masih ada elektrik dengan air kat rumah. Kau masih ada pakaian untuk ditukar hari hari. Kau masih ada kenderaan untuk bawak kau jalan jalan. Kau masih ada kesihatan yang baik. Kau masih ada rezeki yang mencukupi. Banyak lagi benda yang ada.. Yang kau boleh fikir.

Yang kau pergi letak masalah kau kat tempat pertama kenapa ?
Kau fikir benda yang kau suka lah weh .

Katakanlah kau gaduh dengan pakwe kau ke kawan kau ke . Then, kau TERPAKSA senyum untuk nampakkan diri kau kuat . Kau rasa kau cukup kuat ke nak buat camtu ?

Amek la solution. Kalau plan A tak menjadi, masih ada 25 huruf lagi.
Tapi aku nak tegaskan , don't fake your smile, princess!
Benda benda palsu ni orang tak suka . Kadang kadang mulut je senyum ,, mata kau tak nampak bahagia pun.

Ye, FAKE SMILE tu membantu. Tapi pada pemdapat aku, kau patut lupakan masalah kau..
Jangan sesekali kau nak fake kan smile kau . Tak ikhlas . Tak menarik . Kalau kau genuine kan smile kau kan bagus. Makin nampak manis . Nampak berseri seri. Ubat kepada awet muda.

P/s: sekadar pendapat dari manusia tak sempurna.
MirAcLes dO HaPpEn!

11 March 2015

crush .

kau tahu apa itu crush ?
crush tu cm kau suka kat orang tu la .
tapi dia tak tahu. kau syok sendiri. (senang cite)

kau pernah ada crush ?

aku pernah .

bagi aku dia baik . muka dia sweet gila . nak nak lagi bila dia senyum .
memang cair habis ah kan . main point is dia PEMALU. hehhehe , aku je yang tak tau malu dok usha anak teruna orang . hahaha .

masa kat sekolah dulu, dok gosip gosip dalam dorm, ada la classmate dia cerita pasal perangai dia dalam kelas . dia camni la cm tu la . tapi yang baik baik je la yang sampai kat telinga aku. Kalau aku nak pergi kelas pun kadang kadang aku usha jugak tingkap kelas dia . mana tahu ada rezeki aku haritu kan . Jarang jarang rezeki tu ada . hahaha.

Orang kata cinta monyet.. tapi bagi aku.. BERTEPUK SEBELAH TANGAN kot ? Hahaha.

Sekarang aku tak tau dia ada kat mana, tengah buat apa, dengan siapa, or apa apa je la pasal dia sekarang, aku tak tau.
Serious tak tau...

Harap2 nya dia sentiasa sihat Dan sentiasa di dalam lindungan Allah.
Moga segala urusan dia dipermudahkan....

Awak, take care tau.

P/s: okay post gedik sangat. Bye !


MirAcLes dO HaPpEn!

08 March 2015

angah.

baru lepas tengok cerita Keluarga Iskandar siri 1 .

ceritanya, Mak Jah merajuk dengan Acu. Puas dah along, acu, alan, ateh, malin dengan sape sape je lagi tah memujuk . tapi mak jah tak nak bukak pintu. satu malam tu, depa dok bincang la adik beradik. last last ateh cakap " ada sorang je boleh pujuk mak?"

siapa ?

"angah"

makanya, aku terfikir ah kan.

ANGAH WILL BE ALWAYS KESAYANGAN MAK KE CANE ?

because, my granny also the same like mak jah. when she fell sick, we always asked her to take medicine but she refused. then, the day my pakngah come for weekly visit, she will listen to him and take her medicine. she even can go out from the bedroom to have a chit chat with pakngah .  awesome isn't it ?

because, my mom will always listen to my brother(second child). During final of third semester, i requested to my mother to use motorcycle for my industrial training. she said no.

"bahaya lah, hujan2 ni"
"tak boleh. banyak lori lalu jalan tu"
"kau boleh ke bawak motor tu?"

urghhh . i do have license !

then, at the end of year 2014, my brother took his motor license. just L . L license, but my mom allow him to jalan2 to Pengakalan Balak. Then, early 2015, she allow him to go to school with motorcycle . WHY MOM WHYYYYYYYYYYYYYYY !????

because, my friend who is second child of the family also beaing her parents favourite.

hm , it's just my opinion based on my experience .

kau rasa ??
MirAcLes dO HaPpEn!

27 February 2015

move on .

sedar tak sedar, tinggal lebih kurang lima hari je lagi result SPM nak keluar . kalau tanya result aku dua tahun yang lalu, amatlah tidak memberansangkan . malah, bagi aku, amat amat lah teruk nya .  bila aku kaji kaji balik . banyak silap yang aku buat sampai aku terkandas .
first thing, mula mula masuk form four, mindset aku dok kata add math susah . sebab tu tak pernah yang lulus masa sekolah . eh, ada sekali tu je aku lulus. masa trial . kire hebat jugak lah kan ? heheheh . mau tak hebat, dah tiap tiap malam masuk 'klinik' add math . hari hari makan ubat add math . dengan member yang supportive . diorang tak give up ajar aku . tapi, aku yang give up sebab tak dapat buat . serius, masa form four tu, aku memang tak faham langsung add math !

masuk form five, aku cakap kat diri aku ' kau nak jadi engineer. tapi math kau hancur. apa cer ?'
di situ la aku terinspired sikit. aku mula la meleseh leseh kat kawan yang teror add math . alhamdulillah markah aku makin lama makin okay . soalan addmath tu makin lama makin banyak aku boleh jawab sendiri. tapi, kalau kimia, huiyoooo ! awal awal aku angkat bendera putih . memang dari form  four aku tak paham . menatang apa la kau cakap ngan aku ni . permanganate manga harum manis. apa apa tah la . tak ingat dah . fizik, yup! minat sangat walaupun tak score malam genius genius kat sekolah tu . tapi kire boleh la nak hidup dalam kalangan genius tu. bio ? haiyooo. ni least favourite subjek . tapi tah macamana, markah bio lagi tinggi daripada fizik. hehehh. jujur, aku tak minat bio. reticulum polypeptide . banyak lagi term yang tak ingat. subjek lain, alhamdulillah boleh bawak .

nak jadi cerita, result spm 2012 keluar 21 mac 2013. masatu aku memang sengaja datang lambat kat sekolah . aku tau yang nama aku takkan panggil untuk naik pentas punya. buat apa nak datang awal kan ? wat lek dulu ! masa aku sampai sekolah tu, nama budak budak straight A dah sebut. means, memang takde nama aku dah . hehehh . aku terus beratur kat meja tepi dewan tu. nak amek result . aku sedih dah time tu. tapi, BERLAGAK tenang sebab ramai orang . aku check result aku, 5A je . well, ramai boleh cakap, 'okay kot result kau. orang lain dapat satu dua je.' well, bukan aku tak bersyukur, tapi,aku as anak sulung should be a role model untuk adik adik aku .plus, aku taknak buat parents aku sedih . plus, kawan kawan sume dapat result yang better than me . so , tak sedih ke ? cube kau cakap . tak sedih ke ? tak sedih ke kalau kau stay up setiap malam, kau pergi kelas lepas subuh, kalau balik prep lewat. aku struggle kot nak score spm aku . tak sedih ke ? kau buat semua kerja, latihan , yang cikgu bagi. kau takde tiru tiru orang . but, still kau tak score. kau tak sedih jugak ke?

gila kau tak sedih . 3 hari aku berkurung dalam bilik. tak makan . aku just baring . renung siling . cari kesilapan diri. 3hari aku tak tengok muka ayah aku sebab aku taknak tengok dia kecewa dengan aku . muka mak aku pun aku tengok sekejap je . tak sanggup rasanya . most of the time aku tidur. keluar bilik untuk minum and pergi tandas je . selalu aku marah diri aku . aku jadi allergy gila dengan SPM.

yang lagi sedih, bila keputusan UPU keluar, aku dapat Politeknik je wey. 'bersyukurla kau dapat politeknik'. wey, when you're among the boarding school students, the feeling is different! kau bayangkan la, kawan kau masuk U, buat asasi . ramai gak yang pergi matriks. aku ? diploma .πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ . aku sedih juga mase tu . nak tak nak , pergi jugak lah aku ke politeknik ni. mula mula masuk politeknik tu, aku bersemangat sangat nak new start. lupakan dah segala titik titik hitam SPM tu. tapi, biasalah, there's always someone yang akan jadi spoiler. masetu dia call aku.

"kau study mana ?"
"politeknik ipoh"
"ohh, politeknik je. aku dapat U. tak macam kau" *ohh, sentap*
"oh, tahniah la . aku tak teror macam kau. tu yang masuk politeknik je"
"hahaha . course apa ?"
"electronic engineering"
"fakulti?"
"not faculty la wey, kitorang just jabatan"
"ahahahahahahhaa . jabatan, ape la"
nasib baik kawan. aku tak ingat sangat apa aku cakap lepastu sebab aku dah lost interest dah nak cakap. should be member support member kan. bukannya dia celup aku dalam lumpur. hampeh !

dah lah, lupakan kat orang yang dah lupa kat kita tu.

alhamdulillah, dengan segala kesedaran yang aku belajar selepas SPM tu, aku perform dengan amat baik sekali kat politeknik *skema sangat ayat ni* . mungkin sebab taraf diploma ni mudah. tak macam matrik or asasi kan? mungkin sebab tu aku score. but, who cares? kalau kau tak percaya, kau tanya la orang yang rapat dengan aku. kau tanya la kat orang yang struggle dengan aku masa diploma ni. kau tanya la orang yang aku share masalah aku dengan dia.

tapi yang lebih penting, kali ni aku belajar dengan yakin . tak macam SPM dulu. mindset aku, memang aku jaga betul betul . aku taknak lagi mindset macam SPM dulu. musnah masa depan aku .

so, nasihat aku untuk adik adik yang nak amek result minggu depan. result elok ke tak elok ke, kau still ada peluang nak baiki masa diploma, asasi or matrik nanti. jangan rasa rendah diri sebab kita ketinggalan. aku dulu pun, setiap kali exam mesti ada satu paper gagal. tapi sejak masuk diploma ni, deans list tu tak mustahil. math aku pun,, alhamdulillah tiga sem yang lepas, Aplus sederet. kalau aku boleh buat, kenapa kau tidak ? kau lagi pandai daripada aku .

tapi, aku tak boleh tipu, setiap kali nampak slip SPM, aku still allergic. aku memang tak boleh tengok. BILA AGAKNYA AKU BOLEH MOVE ON NI ? πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”

p/s: sorry kalau kau rasa post ni agak kelam kabut . kejap cerita ni kejap cerita tu. aku tak pandai nak susun ayat dah sejak sejak tak buat karangan bahasa Melayu . Plus, bila kau menulis dari hati, dan hati kau tengah celaru, maka nya ? post pun celaru. hehehh


MirAcLes dO HaPpEn!

22 February 2015

mimpi .

" Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be "

haha . well , memang mimpi pun . mimpi ngeri . tak baca doa barangkali . hahaha . padan muka .
first tu , aku mimpi dia . lawak gila . aku pergi jalan jalan dengan family aku . tetibe aku terasa nak pandang kiri . trus je aku nampak dia . dia dah memang pandang aku masetu. Terus dia senyum *omaigaaaadd, aku memang cair dah even dalam mimpi pun . hahahh* 

lepastu dia cakap " rindunyaaaaaaaaaaa " . and I was like ... errr ,'kau jerit kot.chill lah weh. ramai orang ni'  aku terus tarik tangan mak . kenalkan dia kat mak and mak was like "kau pergi lah jalan dengan dia kang mak call bila nak balik"

so, kitorangg just jalan jalan kat situ. dia ajak lepak minum minum jap . . so, time tu aku rasa friendzone gilaaaaaaaaa . takde pape special feeling dah . dia cakap macam nothing happen. and, aku follow the flow je lah . malas nak tanya . tapi deep inside rasa macam ..... krik krik krik . tandus gersang siot hati aku . 

tadi cakap rindu . pastu buat macam friendzone . apakah ?
lawak ke mimpi ni ?

second mimpi . haha. yang ni lawak sangat . siap ada maya karin lagik .
this one guy . aku tak pernah cakap dengan dia pun masa kat sekolah . actually, dia pun bukan jenis yang cakap dengan perempuan sangat*setahu akulah*. but dalam mimpi kan, aku dengan dia jadi bestfriend gila bapak . dalam mimpi tu macam aku suka dia . tapi pendam perasaan sebab friendzone lagi . hahahahh . mase tu macam ada computer-oriented camp . tapi cam tu dah nak habis . time tu that guy borak borak dengan aku . tetibe dia kata "excuse me" and dia blah terus pergi dekat sorang perempuan ni. and again, aku krik krik krik ah kat tempat aku .

dalam few minutes lepastu, dia datang balik dekat peti ais belakang aku . 

"tolong pilihkan air untuk dia" dia cakap kat aku.

"siapa?" aku tanya

"tuuu . " dia muncung sikit kat arah tepi tingkap sana

"ohhhh " bapaklah cantik ! maya karin kot ! hahah . cemana tah aku boleh sebaya dengan maya karin ni . dasar mimpi betul !

dia nak piliha  air apa tah . tin warna kuning. aku cakap lah

" dia bukan suka yang ni ke ?" blackcurrent dengan aloevera ni. dia capai tin tu .

"ni ha , kau pilih lah ni" aku syorkan kitkat chunky kat dia . dia senyum kat aku then dia amek kitkat tu .

dia jalan nak g kat maya karin. aku still tenung tin tin dalam peti ais tu .

"I love you" aku cakap.

dia pusing. pandang aku . aku pun pusing belakang.

" kau cakap apa ?" dia tanya.

" i love you . tapi, as friend. good luck dengan dia " aku senyum . nampak tak ketabahan aku kat situ . mampu lagi tersenyum walaupun hati aku remuk dah .*cehhhhhhh*

"dah dah , cepat kemas . bas dah tunggu" ada suara instructor

aku cepat2 kemas tempat aku punya keybooard monitor bagai semua tu . then, terus naik bas . pastu aku tersedar .

hahaha . mimpi . mimpi ngeri . mimpi mainan tidur . mimpi mimpi mimpi. 

friendzone pun ngeri jugak . hehehhh .

bai .

assalammualaikum .

MirAcLes dO HaPpEn!

30 January 2015

stress .

bila aku stress je . mula lah kepala aku tak fokus . 
bila tak fokus , mula lah nak berdrama bagai .

kalau nampak aku mengarut kat post . berangan tak tentu pasal .
tweet bende yang pelik pelik . tanya lain jawab lain tu ....

kau maaf kan lah eh ?

aku stress nak buat final report ni .
lecturer tak ajar . ini aku boleh terima lagi la .

Yang aku tak bole terima , guideline pun tak bagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !

apa kejadah nya ni ?

technical report tu menatang apa ?
conclusion tu pasal apa nak buat ? 

tengok contoh kat internet pun aku still confuse sebab aku rasa point yang aku tulis kat conclusion tu kena tulis kat technical report . tapi, aku rasa dah betul dah conclusion tu .

eh apa ni ?

aduyaaaaaaaaaaaiiii ! serabut gila . semalam sakit kepala aku dok renung renung dan fikir fikir kan pasal menatang nih . hishhhh . 

ohhh, baru teringat . nak naik taraf jadi universiti kan ? kena lah berdikari .

okey . paham . baru sekarang aku paham . 

p/s : lepas ni kalau aku mengarut lagi pasal good looking guy kebende tu , kau anggap la aku sedang berhalunisasi . 

S T R E S S !

MirAcLes dO HaPpEn!

23 January 2015

B . A . G . S

sekeping gambar ditatap seketika kemudian diletakkan semula di atas meja .
dia menarik nafas panjang sebelum melemparkan pandangan keluar tingkap .
kelihatan kereta sedang bersesak sesak di atas jalan raya .
beberapa pelajar sekolah sedang leka berborak di laluan pejalan kaki .

ahhhhhhh .. rindu mula bersarang .

gambar tadi ditatap lagi .

Chaie .... dia yang paling tinggi dalam gambar tu . Berkaca mata .
kenangan pertama aku dengan dia , hehehe  kenal kat dorm . dia dorm mate aku merangkap classmate juga . memalukan bila  teringat .

" hey , student baru eh ? "
dia sedang sibuk mengemas loker . saja aku bertegur sapa . saja nak buat kawan . takdelah aku lonely sangat  kan ?

" haah . eh , kau kelas mana ?"
peghh! ramah jugak kan ..

" banduan ban band apa eh .... haaa bandura "
aku tergelak sikit . nak cover malu . maklum lah tersasul sasul nak sebut nama kelas sendiri . mana tak tersasul nya , nama kelas aku je yang pelik tak pernah dengar . tokoh sains ke apa tah nama Bandura ni . aku kurang pasti .

" eh , sama kelas lah !"

" oh yeke ? bagus la .... hmm , kau dulu sekolah mana eh ?"

" Teknik Tuanku Jaafar , Seremban "

" eh , sekolah teknik ? kau dari form 1 ke sekolah kat situ ? "
naif . direct je tanya macam tu .

" mana ada laaaaa "
lapastu chaie explain satu satu kat aku . baru aku tahu yang tahun 2011 tu , budak budak sekolah teknik masuk sekolah masa awal tahun . bukannya macam budak SBP yang masukk bulan 2 ke bulan 3 ke .

hahaha . malu sangat bila teringat ni . terasa ketidakpandaian di situ .

ponnnnn ! keadaan menjadi semakin sesak .

'Allahu akbar' dia mengusap dada . kemudian dia menutup tingkap . sekali lagi dia menarik nafas sedalam dalamnya sehingga oksigen memenuhi seluruh paru paru .

' jauh aku berangan sampai tak sedar dah dekat maghrib'

gambar di atas meja ditatap sekali lagi sebelum dia beransur ke bilik mandi .

*****
sejujurnya , aku bukanlah orang yang pandai menghargai sahabat . bila dah hilang , baru nak sedar , kalau tak , hmmm . tak tahulah nak cakap macam mana .

gambar yang sama masih ditatap . satu keluhan kecil dilepaskan .
jam dikerling . 11.30 malam . aku baru terjaga dari tidur sebenarnya . lepas isyak tadi , terasa letih yang melampau . aku decide nak tidur dulu . then bangun untuk siapkan assignment . tapi entah kenapa , gambar ni yang mencuri pandangan . rindu , barangkali .

kalau siang tadi mata aku asek pandang chaie , sekarang mata ni tertarik dekat Annie pulak .
well , sebenarnya nama dia anis . tapi nak jadi popular sikit , maka jadi lah annie . Annie Swan katanya . ala ala cerita Twilight gituu .

aku tak berapa ingat sangat macam mana detik pertemuan kitorang . aku pun tak tahu  macam mana kitorang boleh jadi kawan rapat . yang pastinya , masa mula mula nak balik Melaka tu , aku balik naik bas dengan dia . punya lah sengal aku masa tu , konon nak adventure la survive bagai , tiket takde dah cuak gelabah melampau . Annie ni la yang merilekkan aku . Dia yang jalan sana sini belikan tiket apa semua . and masa ni  tak tahu pun boleh order tiket kat cikgu . tu yang tak order tu . hehe.

Annie ni, kalau sekali tengok ,, fuhhhhhh !
tak tahu nak cakap cemana . haha . bagi aku , muka dia sweet . mata dia cantik . kulit putih gilaaa .
kalau sekali tengok , boleh la buat stok stok isteri mithali .
tapi, sekali kau kenal dia , ahahahahahahahaha . kurang sikit mithali nya =p
*tak boleh puji lebih lebih . kang dia over*

Dia ni talkative . tapi kau kena tahu yang dia bukan sebarang cakap . kadang2 ada point yang kita boleh dapat. maklumlah , ex-SMA kot . masuk kelas hafazan pulak tuu .

*nanti sambung . ilham hilang pulak*



MirAcLes dO HaPpEn!

22 January 2015

heeeeee .

kau dapat bayangkan tak ,, kau kat tempat baru .
semua orang baik dengan kau kecuali sorang ni .
dingin tahap kutub utara selatan dengan kau .
tak pernah nak senyum dengan kau .
tak pernah nak cakap dengan kau.
tak pernah nak tegur kau .
sampai kau naik menyampah nak tengok dia .

tapi minat dia dengan kau sama sebenarnya .

martial arts .
favourite colour .
bidang kerja .
tak tahan sejuk .

harus diakui , quite good looking kot ! eheh .

ada sekali tu , masa tu kau kat luar office . dia kat dalam .
kau nak masuk , dia nak keluar .
kau teragak agak nak masuk .
dia teragak agak nak keluar .

tiba tiba dia langkah . dia bukak kan pintu untuk kau . dia bagi kau masuk office dulu .
time kau lalu depan dia ,, dia senyum sengih kat kau . dia gelak kecik . sweet kedengaran di telinga .

OMG ! sweet gila muka .

rasa macam di awangan masa tu .



tak lama tu kau tersedar sesuatu ............

' dia suka aku ? eeeeee... malu nya !'

pastu kau tersenyum sendiri sambil menggeleng geleng kan kepala .

tu semua mimpi kau jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !

hahahhaha .

saspen tak ?


MirAcLes dO HaPpEn!

01 January 2015

the end of 3rd semester !

bismillahirrahmanirrahaim .
first trial .
Hopefully i can minimize my grammar mistakes .

Well, this is about my 3rd semester's final exam .
no no no no . not about the final exam . but, it's about

" YOU DON'T KNOW WHAT I DID LAST SEMESTER "

tralalallalallalala . haha . sounds fishy right ?

no laaaaa .

I just had some great memory with great people at great place somewhere in Ipoh .

After answered Electronic circuits paper , Hanim , Syafiqah and me decided to go to Ipoh Parade .

Why ?

Windows shopping , of course !
and for me , i think this is the time that  i should eat something extraordinary as a reward after I punished myself to struggle for final exams .

Punished ? hahahaha i don't know . i think this is the best word that i can use in this post . hehe .

The other reason is , most of our housemates are leaving on that day too . so, we don't wanna be upset to see them carry their bag into the cars and give us a 'goodbye' .

NO WAY ! we wanna go home too .

okay, forget about the reasons . now , let's move to the great time !

At first, we decided to go to cinema ..... but ................................................
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
we couldn't find the place ! hahahahahaha .
We called Myra to ask about the place . unfortunately, she missed our calls .

pity us , right ? *sobbing*

" nevermind , let's go windows shopping " someone said *i don't remember who is she*

" eat first or pray first ?"

" hmm . let's pray then we can continue our windows shopping ! " yay yay yay !

the surau was nice , clean , and ..... wow ! beautiful .

then, after Maghrib prayer . we went to "The Chicken Rice Shop" .

Here are some picture of us . *pleaseeeeee , ignore my dark skin .*





kegembiraan sebab kulit putih dalam masa beberapa saat ! hahaa.



then , we just walk around the mall .

suddenly zombie climb up ...... i was so scared . i couldn't do anything .

just stand still .. pretend that i was a pole . luckily, the zombie didn't notice me !

then , the zombie went to another deparment . me and my friends continue the journey .

what's worse than zombie ?

a T-REX , man !!!

it does exists !

it almost bite me ! nasib baik tak terjatuh kat mana mana . and nasib baik binatang ni tak pandai nak keluar dari lubang tu !

after the shocking moments , an engineer came to check the condition of the mall .

thanks to her !

aaaa . actually , thanks to Syafiqah and Hanim . we enjoyed ourselves ! we had a great time at the chicken rice shop .
you know , the "kirim salam kirim salam" one .
alaaaah , the one yang muka macam Azmin tu laaaa . hahahaha . the one yang "tukang potong ayam".

hahahaa . mengarut sangat . but , at least i'm trying my best to write in English, right ?
komen yang membina amatlah saya hargai .
saya akhiri post ini dengan ......................

babai , Assalammualaikum !
MirAcLes dO HaPpEn!

terima kasih .

eh , sebelum tu nak cakap sikit . aku bukan hangat hangat tahi ayam je nak taip post dalam bahasa inggeris . aku da draft satu post . tapi tak habis lagi .
harini memang terpaksa taip bahasa ibunda sebab ni tulisan dari hati .
hati aku MELAYU (campur english sikit). kalau cakap omputih kang tak cukup feel . gitu . ahaha .

okey .

banyak benda jadi kat Malaysia . semua orang tahu kan ?
salam takziah buat semua yang terlibat . semoga terus tabah menghadapi dugaan =)

tapi, untuk aku .

bende buruk buruk , busuk busuk , semua dah campak tepi .
senang cerita , aku dah LUPA ! hehe . neuron otak tak bergabung =p

okay , now , cerita yang wangi wangi nya .
banyak ,

bulan satu ,
masuk rumah sewa rasa macam jakun sangat sebab rasa diri ni budak budak lagi mana layak nak duduk rumah sewa . hahahaha ..

oh, tak lupa pada injection HPV juge . hehe .



bulan dua .
aku tolong puan Junaida . jadi AJK konvo .
merasa aku pegang pingat anugerah khas ketua jabatan .
pingat ni boleh dapat kalau HPNM kekal atas 3.5 sampai sem akhir nanti .
aku harap aku dapat !
in shaa ALLAH , Aamiin .



bulan tiga .
i got this teddy bear gemuk for my birthday


tapi , satu tak cukup . nak lagiiiiiiiiiiii ...... 

hehe .

bulan empat ,
masuk Rejimen 503 Askar Wataniah .





banyak pengalaman . banyak kenangan yang tak boleh nak cerita kat sini . nanti 3hari 3 malam baca post tak habis habis . tu ha ... belanja gambar tangan allergy . hahahaha

nah , belanja muka rentung sikit .



masa dalam kem jugak , dapat result final sem 2 yang amat memberansangkan . meningkat sangat !

ni pasal cerita rekrut aku >> KLIK SINI <<

bulan enam .
masuk semester 3 .
Didi mesej aku . ajak aku keluar . round round kat ipoh .

Diana , Fadhil dengan Didi jemput aku kat rumah sewa .
Dorang bawak aku pergi Ipoh parade nak amek Mirul (Busuk) .
Lepak Big Apple jap .


lepastu pergi makan kat Dataran MBI .
ni la first time kiranya aku makan keluar dari tempurung tu . hahaha .
baru la nak merapa nasi pataya banjir ke hape tah . haha

lepas isyak , kitorang pergi main roller blade =)



bulan tujuh .
sukan antara rejimen .
ini la first time aku main BOLA TAMPAR beb !
mana pernah main bende alah ni kan . patutnya aku main dalam team PUO (kompeni D)
tapi , sebab dah terlebih orang, aku kena campak masuk kompeni A .

Staf PSivam yang ajar aku cara nak serve tu . tapi dah terlewat . tangan aku da bengkak da sebab salah teknik masa mula mula main . haha .

tapi alhamdulillah , naib johan kau !

bulan lapan .
Alhamdulillah dapat keluarga baru . Akak akak PSSI - Persatuan Siswa Siswi Islam PUO.
rapat akrab . seronok diorang bawak jalan raya rumah sedara mara diorang .
bawak borak . share masalah . usrah . meeting . seronok =)

bulan sembilan ,
alhamdulillah . terpilih untuk join MaLPTAAC siri 9 \ 2014 - Malaysia Polytechnics Territorial Army Annual Camp . Penat latihan apa semua . aku takde cuti sabtu ahad dah . memang 7 hari seminggu aku spent kat poli .

pagi , start dengan PT . lepastu breakfast .

lepastu latihan kawad senjata .



pukul 12 , latihan log relay .


lunch . lepastu ada kelas ketenteraan .


pukul 4 sukan .

pukul 5.30 balik .
penat .
dia punya berpeluh tu tak payah cerita la . memang tak sempat nak kering langsung .
bau pun boleh tahan gak =p

bulan sepuluh .
latihan diteruskan . dan aku memaksa badan aku bekerja double triple sebab final exam !
susah sikit nak study bila mata asek berat ni . lebur saje atas katil . hahaha

bulan sebelas ,
Malptaac !


baris lapor nak pergi Politeknik Dungun .
alhamdulillah . kat sana dapat tempat ketiga kawad senjata . Tempat kedua keseluruhan acara menembak . Tempat Pertama log relay .
untuk sukan . game bola tampar , bola jaring dengan futsal .. kitorang bolot tempat ketiga .

Secara keseluruhannya , PUO juara !


bulan dua belas .
bermulanya , latihan industri di Likom Caseworks .


terima kasih mak , terima kasih abah .
terima kasih adik adik .
terima kasih kaum keluarga .
terima kasih housemates .
terima kasih classmates .
terima kasih officemates .
terima kasih untuk segala nya .
makan minum motor kasih sayang .
banyak lagi yang tak mampu diucap kat sini .
terima kasih kat semua orang yang menjayakan 2014 saya .

sekian saje kisah 2014 saya .

selamat tinggal 2014 . sleep tight .

terima kasih sekali lagi .
MirAcLes dO HaPpEn!