MirAcLe WoRdS

31 January 2011

aku?

betul ke?
yang tadi tu terjadi kat aku?

aduh!

"maaf!" katanya sebelum berlari meninggalkan aku yang masih tergamam dengan perkare yang terjadi sebentar tadi.. aku menjeling sampai nak terbalik biji mata. Kurang asam sungguh. habis buku aku bersepah kat lantai. Bukan reti nak tolong. HAMPEH nyer mamat!
Jadi, aku pun menebalkan muka, kutip satu per satu buku rujukan yang aku nak bawak ke kaunter tu.

"awak ok?" aduh! dekat sungguh suara tu dengan aku. Meremang bulu roma aku. Aku hanya mengganguk. Aku nampak ade tangan tolong aku kutip buku tu. Hati aku berdebar. aku macam kenal suara tu. tapi, aku tak pasti.

"ter.... ter... terima kasih" tergagap-gagap aku nak ucapkan terima kasih kat dia nih. Wat mase ni, aku tak berani nak pandang muka dia. hehe.. Aku pun peluk la buku2 tebal tu.

"kasih mu diterima" jawab lelaki itu lagi aku terdengar dia tergelak kecil. Aku ingin sekali melihat wajahnya. Aku mendongak sedikit. maklum la, lelaki tu tinggi. Aku ni,,, hummm~

Walaweyyy,,, hensem seyh! dah la hensem, smart lak dengan cara dia berpakaian. fuhh!
menggamit kalbu! Yang paling aku tertarik,, kat kasut nike dia! warna hitam merah!
sebab tu aku lebih berminat nak tenung kasut dia. haha.. ok.ok. aku tipu, aku segan tahap gaban tadi, tu yang aku tenung kasut dia jer... =.=

"awak tak nak bayar buku tu ke?" suaranya kembali memukul gegendang telinga aku. Aku tersedar. Agak lama la jugak kitorang statik camtu. Aku terus berjalan ke kaunter pembayaran.

"RM42.50" kata akak cashier tu, aku seluk la poket. eh2! mane dompet aku? mane? aku tenung akk tu. sure2 muke aku da pucat! alamak! cmner nih?

"berapa kak?"

"RM42.50,dik" Dengan mudah je, lelaki tu hulurkan not berwarna hijau tu. Aku tergamam.
YA ALLAH.. terima kasih banyak2..

"couple ea? sweet!" kata kakak itu setelah mengembalikan duit baki pembelian. Aku merenung lelaki itu. Wajahnya sedikit merah. malu agaknya. TApi, comel juga!
Kepada kakak tu, aku hanya mampu tersenyum.

"terima kasih lagik sekali. Kalau takde awak, tak tau la cmner." kataku sebaik sahaja melangkah keluar dari kedai itu. aku melirik ke kanan. Wajahnya suda tenang. Tidak lagi merona seperti tadi. Aku tersenyum sendiri.

"kasihmu ku terima sekali lagi. erm.. pasal insiden tadi, awak cam tak muke mamat yang langgar awak?" soalnya. Oh, tidak! dia nampak aku terjatuh tadi! mesti kelakar muka aku!
aduh! aduh! aduh!

"ingat sikit kot." jawabku. ISH! budak ni, agak2 la, bende tu jadi dalam mase beberapa saat jer!
mane la nak prasan sumer tu. BIJAK TOL!

"awak memang tak bawak dompet ke? cube awak ingat betul2 mane awak letak dompet tu.."
suaranya mengendur. aduh! hati aku da cair nih. dah la hensem, bijak.. caring plak tuh!
Aku nampak dia jalan ke tempat duduk. aku pun ikot je la...

"ok. as usual, saya akan letak kat poket kanan. saya sampai sini, still ade.. lepastu, saya pegi tengok2 buku rujukan. n,,,, yup! that's it! saye rase.. dompet kene curik! Sebab mase on the way tu, saye da kluarkan dompet . Pastu, mamat tu langgar. N, daa~ it missing!" ceritaku panjang lebar.

"erm..." belum sempat mamat tu berkata2.. aku da potong cakap dia

"OMG! IC, duit , n most important! kad bank saya ade dalam tuh!" air mataku mule bertakung.
Aduh! Dugaan... dugaan.. bak kate P.Ramlee... CUBAANNN~

"awak,,, rilek dulu k, nnt kite wat laporan polis. dah, jom ikot saya," katanya sambil menghulurkan sehelai sapu tangan. Wangi sapu tangan tu.

"awak gune minyak wangi ape?" gatal pulok mulut ni bertanye.

"tak. saye gune downy passion jer." aik! da macam model downy pule die nih. Tapi kan,,, jarang dengar lelaki gune downy ni kn? huu... memang lelaki ni istimewa dimataku. Untung sape yang dapat mamat nih.

"kite nak pegi mane nih?" soalku. rasanye.. da jauh ktorg jalan dalam mall tuh. dye cakap nk g wat report polis.. tapi, mamat ni hanya tersenyum senget. aduh! cair sekali lagi~

"here we are!" dia membawa aku ke lorong itu. Agak sunyi. Aku mula berdebar.
mamat ni baik ke tak?
aku mule memikirkan step2 taekwondo yang aku bertapa dari sir daniel since aku form 1.

"hoi! ko mamat kat kedai buku tadi kan?" kata lelaki di depanku ini semasa seseorang melalui lorong itu. Lelaki itu terhenti langkahnya. Dia berpaling lalu memandang kami berdua.
Dia menghampiri kami.

"hahahahah... mudahnya nak tipu kau!" lelaki di sebelah aku tergelak besar! aku nampak mereke bejabat tangan. WHAT THE __________. cheesedale tol!

Oh tidak!!! aku sudah ditipu~ aku merenung lelaki itu dengan pandangan yang tajam. HAtiku mendidih.

HAIYARK!!!!!
Sedar x sedar,,, aku da tersepak aset dye sebagai lelaki. pergh! sket men merah lagik muke dye..
hahahha! giliran aku pulak gelak besar, kawan dye tuh... dah lari lintang pukang. sepantas mungkin, aku cabut kasut aku n baling kat dia.

FUH! nasib aku baik. tepat2 kena kepala mamat tu.. amek kau! mengong skejap kpale dye..
aku seluk poket dye n... tadaaa~~~ my wallet!!!!

aku terasa bahu aku disentuh dari belakang. perlahan-lahan. aku pusing belakang...

"OMG!"aku rase nafas dia menampar pipi aku. rapat sangat kedudukan ktorg nih..

....dup




dap.....




....dup




dap.....









nak tau x??

mudahnya nak tipu korg!!! hahahahahahahahaah
ni aku reka jep... thanks for reading!

moral of the story:
jangan mudah percaya kepada orang lain walaupun anda terhutang budi dengan beliau

MirAcLes dO HaPpEn!

11 MirAcLes WilL HaPpeN !:

Raji berkata said...

ceh hampeh =.=
buat penat ak curious gle2
igtkan btol2 terjadi kt kau tdi

Pqa Zaty said...

hehehe... rilek bro.. sebenarnye.. nk menanti story kau tu,..
antara 2 dunia... bile nk smbg daa??
haha,,, gelak guling2 aku cmnie... hahaha...

aku mne ade kad bank.. dush3!

NieyNA said...

grrrrrrrr. ingat kan kejadian benar..
penat je terbayangkan wajah lelaki nsem tuh. -.-
haha. btw, BEST !

Pqa Zaty said...

tqtqtqtq~ hahaha pasni nk wat agy r,,,
huhu~

sarahalim said...

popopyo arr
pk btol#
eerrrr
sbar#

Anonymous said...

piqa best ar!!haha ak pun kena tipu..ensem ar mamat tuh..hehe

Pqa Zaty said...

sara: jgn mara haa~

anonymous (ryan): amboi,,, xmenahan imaginasi kau nih!

azalina_azali said...

weyhh,,,aku pike btol2...
ngekk tol laa...
btw,,GILAK BEST cer kaw~

Pqa Zaty said...

hehe,,, tggu la aku smbg nnt key~

Anonymous said...

benci arr ko..buat jantng aq nervos je...

Pqa Zaty said...

rilek ahh,, hahahahah~

Post a Comment