MirAcLe WoRdS

04 January 2013

kerja oh kerja

phewww . mengantuk gilaaaaa sekarang ni . tapi , atas permintaan seseorang . aku nak penuhi hajat dia tuh .


haaa , nampak tak ? nampak tak ? aku tak tipuu okayy !

okey , sekarang aku nak start cerita .

setakat ni , aku kira trainee lagik lah sebab baru je masuk 2 hari . aku belum belaja sukatan nak buat doh dan sebagai nya , so , kerja aku cume membersihkan takung dan sapu dengan majerin .





banyak wooo takung nye . maklum le , sekali buat sampai 8-12 adunan . memang  lah ada banyak takung . ini , baru sikit je takung nyaaa .

okay , lepas bab takung ni , aku masuk bab menggentel doh .

nampak tak ketulan hodoh tu ? besar kan ?
okey , kegunaan benda hijau tu pulak adalah untuk menimbang .
doh besaa tu , kena sukat dan timbang .

okey , satu ketul doh ni kebiasaannya seberat 50 gram . masih hodoh kan ketulan ni. so , kene gentel dia sampai jadi botak licin macam kepala budak budak kung fu Cina tuu .

haaa , ini lah ghupe nye setelah kena sentuhan lembut aku . *okey , sila lah muntah sekarang .*

lepas tu , mula lah membentuk doh .
 ni bentuk oval je . okey , tujuan aku tunjuk benda biru tu adalah , aku nak bagi tahu korangg yang roti tu perlu disembur sikit dengan downy untuk hasil yang lebih meberangsangkan . *okeyy , tipu .* kena sembur sikit dengan air minum biasa .

 hahaha . aku dah teror nak buat sosej bunga bunga niiii ~! senang je rupenye . sape nak belaja , boleh booking kelas dengan aku .
 okey , ini pulak , roti cheese . tapi , dalam dia letak majerin . sedappp !


ni pulak , dalam dia ada inti kacang . nak tengok transformation dia ? okeyy , scroll bawah .

lenyekk kan doh tadi . then potong potong sikit , lepastu , gulung . nanti dia jadi macam bentuk ulat tuu . *aku lupa nak amek gambar lah tadi . sori ~

gambar sebelum kembung .
 

gambar selepas kembung ,

bila dah kembung sikit roti tu , baru boleh dressing .


*lama jugak nak tungguk dia kembung . dalam 2 jam kutt .

 ni roti sosej sebelum dresing .

ni selepas dressing . gigil gigil lah jugak tangan aku nak buat zig zag ni . asek kena komen aje 
"jangan banyak sangat "
"tak boleh rapat sangat "
"eh , kedekut pulak "

hahahhaha . kesian aku .

masa ni dah boleh start panaskan oven .

bila temperature dah naik lebih 180 , baru boleh masukkan roti .

 sementara nak tunggu oti lain masak , boleh lah kita men'dressing'kan roti yang lain . kat atas ni , nama dia roti burger .

 dressing nye mudah , letak blackpepper sauce kat atas burger ayam tuu .
 lepas tu , letak mayonis . conteng conteng aje . kan dah siapp .


yang ni pulak roti cheese . letak cheese dengan mayonis jugak . same je macam tadi . main conteng conteng aje . hahahaha .

finally , 



roti dah masak . *guna istilah masak ke untuk roti ?

lepas masak tu , aturkan roti roti panas tu kat atas rak . biarkan dia sejuk . baru pack masuk plastik and seal . takut nanti masuk dek semut ke , ape ke . rosak pulak roti roti tu nanti kann .

keesokan hari nya , roti roti mula lah di jualll ~ 

*okeyy , tu je lah keje aku . and aku tak terlibat untuk selling .




MirAcLes dO HaPpEn!

5 MirAcLes WilL HaPpeN !:

azalina said...

cisssss ! belanja aku cm neh ! bolehhhhhh ?
*wink !

Jay_Izzaty said...

hahaha . meh datang melaka .

hazel's said...

wah nak jugak..

hazel's said...

wah~
nak jugak.sedap giler aku tgk

Jay_Izzaty said...

ziqa . meh meh datang rumah aku .

Post a Comment