haaa , nampak tak ? nampak tak ? aku tak tipuu okayy !
okey , sekarang aku nak start cerita .
setakat ni , aku kira trainee lagik lah sebab baru je masuk 2 hari . aku belum belaja sukatan nak buat doh dan sebagai nya , so , kerja aku cume membersihkan takung dan sapu dengan majerin .
banyak wooo takung nye . maklum le , sekali buat sampai 8-12 adunan . memang lah ada banyak takung . ini , baru sikit je takung nyaaa .
okay , lepas bab takung ni , aku masuk bab menggentel doh .
nampak tak ketulan hodoh tu ? besar kan ?
okey , kegunaan benda hijau tu pulak adalah untuk menimbang .
doh besaa tu , kena sukat dan timbang .
okey , satu ketul doh ni kebiasaannya seberat 50 gram . masih hodoh kan ketulan ni. so , kene gentel dia sampai jadi botak licin macam kepala budak budak kung fu Cina tuu .
haaa , ini lah ghupe nye setelah kena sentuhan lembut aku . *okey , sila lah muntah sekarang .*
lepas tu , mula lah membentuk doh .
ni bentuk oval je . okey , tujuan aku tunjuk benda biru tu adalah , aku nak bagi tahu korangg yang roti tu perlu disembur sikit dengan downy untuk hasil yang lebih meberangsangkan . *okeyy , tipu .* kena sembur sikit dengan air minum biasa .
hahaha . aku dah teror nak buat sosej bunga bunga niiii ~! senang je rupenye . sape nak belaja , boleh booking kelas dengan aku .
okey , ini pulak , roti cheese . tapi , dalam dia letak majerin . sedappp !
ni pulak , dalam dia ada inti kacang . nak tengok transformation dia ? okeyy , scroll bawah .
lenyekk kan doh tadi . then potong potong sikit , lepastu , gulung . nanti dia jadi macam bentuk ulat tuu . *aku lupa nak amek gambar lah tadi . sori ~
gambar sebelum kembung .
gambar selepas kembung ,
bila dah kembung sikit roti tu , baru boleh dressing .
*lama jugak nak tungguk dia kembung . dalam 2 jam kutt .
ni roti sosej sebelum dresing .
ni selepas dressing . gigil gigil lah jugak tangan aku nak buat zig zag ni . asek kena komen aje
"jangan banyak sangat "
"tak boleh rapat sangat "
"eh , kedekut pulak "
hahahhaha . kesian aku .
masa ni dah boleh start panaskan oven .
bila temperature dah naik lebih 180 , baru boleh masukkan roti .
dressing nye mudah , letak blackpepper sauce kat atas burger ayam tuu .
lepas tu , letak mayonis . conteng conteng aje . kan dah siapp .
yang ni pulak roti cheese . letak cheese dengan mayonis jugak . same je macam tadi . main conteng conteng aje . hahahaha .
finally ,
roti dah masak . *guna istilah masak ke untuk roti ?
lepas masak tu , aturkan roti roti panas tu kat atas rak . biarkan dia sejuk . baru pack masuk plastik and seal . takut nanti masuk dek semut ke , ape ke . rosak pulak roti roti tu nanti kann .
keesokan hari nya , roti roti mula lah di jualll ~
*okeyy , tu je lah keje aku . and aku tak terlibat untuk selling .
5 MirAcLes WilL HaPpeN !:
cisssss ! belanja aku cm neh ! bolehhhhhh ?
*wink !
hahaha . meh datang melaka .
wah nak jugak..
wah~
nak jugak.sedap giler aku tgk
ziqa . meh meh datang rumah aku .
Post a Comment